PR správa

Príčiny, príznaky a liečba vypadávania vlasov. Pomôžu vitamíny a kokosový olej

PR
13.2.2018 09:10

Je bežné, ak si na hrebeni či v sprche všimnete zvýšené množstvo vypadnutých vlasov. Vážnejšie vypadávanie vlasov ale zväčša nastáva u žien v tehotenstve či u mužov s pokročilým vekom. Na svedomí to majú väčšinou hormóny. Ako sa ale vypadávania vlasov účinne zbaviť, aby ste mali vlasy znova krásne husté, zdravé a lesklé?

Príčiny, príznaky a liečba vypadávania vlasov. Pomôžu vitamíny a kokosový olej

Prípravkov proti vypadávaniu vlasov je mnoho. Väčšina je však predražená a v konečnom dôsledku nie veľmi účinná. Preto sa pacienti často v snahe ušetriť svoju peňaženku obracajú na prírodné produkty či babské rady.

Najčastejšie príčiny vypadávania vlasov

S touto nepríjemnou situáciou sa stretávajú ako ženy, tak i muži rôznych vekových kategórií. V rôznych životných štádiách môžete na sebe spozorovať zvýšené vypadávanie vlasov. Na to, či vám vlasy budú vypadávať, vplýva viacero faktorov.

Môžu to byť chorobné, ale i nechorobné príčiny. Sú to napr. vyšší vek, hormonálne zmeny, genetika, ochorenia štítnej žľazy či obličiek, ľudia trpiaci cukrovkou. Tak isto to môže mať na svedomí nedostatok vitamínov v tele, psychické či sociálne príčiny, stres, diéty alebo rôzne druhy liekov. Vlasy zvyknú v zvýšenej miere vypadávať aj pri chemoterapii. Netreba však zabudnúť ani na vplyv okolia ako napríklad vlhkosť, extrémne teploty či výkyvy teplôt.

Všeobecne platí, že vypadávanie vlasov u žien nebýva tak dramatické ako u mužov, ale za to k nemu dochádza častejšie, čo súvisí s hormonálnymi zmenami.

U mužov je najčastejšou príčinou straty vlasov generačne dedená androgénnaalopécia. V prípade vyššej hladiny testosterónu začnú vlasy vypadávať v dôsledku ničenia vlasových folikul v krvi. Najviac preto muži prichádzajú o vlasy medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života.

Vypadávanie vlasov u žien po pôrode

Ako bolo už vyššie spomínané, vypadávanie vlasov u žien býva často spojené s obdobím tehotenstva či po pôrode. V tomto období je to normálne, no napriek tomu nepríjemné. Bojovať sa s tým dá úpravou hormónov, kedy začnú vlasy znova hustnúť a rásť. Prirodzený rast vlasov by sa mal obnoviť do 6 mesiacov. Pokiaľ sa tak nestane, zvážte návštevu u lekára.

Rozoznajte bežné vypadávanie vlasov od toho vážnejšieho

Je normálne, že keď si prehrabnete vlasy rukou, môže vám nejaký ten vlas vypadnúť. Tak isto ženy na kefe spozorujú často množstvo vypadaných vlasov, najmä v období jesene. Takéto prípady sú úplne bežné a netreba im venovať zvýšenú pozornosť. Priemernému človeku totiž za deň vypadne 30 až 100 vlasov.

Ak ale začnete na svojej hlave pozorovať viditeľne prázdne miesta bez vlasov, vlasy vám vypadávajú aj pri jemnom zaťahaní, vo veľkom množstve či neprestajne, je to indikátor, že sa jedná o vážnejší problém. Takéto vlasy strácajú tiež často lesk, farbu a štruktúru.

Za normálnych okolností, keď vypadne vlas, vyrastie na jeho mieste nový. Pri chorobnom vypadávaní vlasov sa však takýto proces nedeje a nový vlas buď nevznikne vôbec, alebo je oveľa jemnejší a tenší. Brániť v raste nových vlasov môžu aj chrasty, lupiny či suché a lámavé vlasy.

Bojujte proti vypadávaniu prírodnou cestou

Nechcete do seba pchať zbytočnú chémiu, ktorá je predražená a zároveň lieči len samotné padanie vlasov? Zvážte prírodnú liečbu obsahujúcu rôzne vitamíny na vypadávanie vlasov a prírodné prípravky. Táto pôsobí komplexne a neorientuje sa len na odstránenie vypadávania vlasov.

Ak zvažujete liečbu vypadávania vlasov prírodnou cestou, existuje zopár rád. Domácich receptov je neúrekom, väčšina však obsahuje žĺtok.

Zábal zo žĺtka, rumu a oleja

Vezmite si misku, rozbite vajce a oddeľte žĺtok od bielka. Žĺtok dajte do misky a pridajte lyžicu rumu a ricínového oleja. Vmasírujte do pokožky po dobu približne piatich minút a následne si spravte zábal, ktorý si na hlave nechajte pôsobiť. Minimálna doba pôsobenia by mala byť pol hodina.

Žĺtok, olivový olej, citrón

Druhým variantom v prírodnom boji s vypadávaním je maska na vlasy. Jej príprava je podobne jednoduchá, ako zábal. Zmiešajte žĺtok, olivový olej a citrónovú šťavu v miske, aplikujte na vlasy a párkrát zopakujte. Účinok by sa mal dostaviť do 3 týždňov.

Medom proti suchým vlasom

Zmiešajte 1 lyžicu medu, žĺtok a 1 čajovú lyžičku olivového alebo ricínového oleja. Vznikne vám maska, ktorú naneste na vlasy, zabaľte vlasy do uteráka a nechajte pôsobiť hodinu. Následne vlasy zmyte.

Olejom na posilnenie vlasov

Ďalším účinným olejom v boji proti vypadávaniu vlasov je kokosový olej. Zmiešajte 2 lyžice kokosového oleja s 1 lyžicou olivového a votrite zmes po celej dĺžke vlasov. Zabaľte do igelitky a po hodine zmyte.

Okrem toho by ste mali skúsiť upraviť svoju životosprávu, v rámci čoho obmedzíte nezdravé jedlo, nadmerný prísun tukov, cukrov a polotovarov. Naopak, mali by sa zamerať skôr na konzumáciu zeleniny, ovocia a zdravých živočíšnych produktov. Nezabudnite ani na oddych a dostatok spánku, ktoré sú dôležité pre celkové zdravie človeka.

Vitamíny proti vypadávaniu vlasov

Ako je vyššie uvedené, za možnou príčinou vypadávania vlasov môže byť aj nedostatok vitamínov a minerálov. Ktoré vitamíny nám teda úspešne pomôžu v boji proti vypadávaniu vlasov?

Vitamín A

Tento vitamín má veľa dôležitých a priaznivých účinkov na organizmus, medzi ktoré patrí napríklad eliminácia stresu, ktorý sa môže takisto podieľať na vypadávaní vlasov. Je to známy antioxidant, ktorý zlepšuje štruktúru vlasov a dodáva im stratený lesk. Napomáha pri produkcii mazu v pokožke hlavy, čím zabraňuje ich vysúšaniu. V prírode ho môžeme prijať z pečene, mrkvy, brokolice, sladkých zemiakov, kelu, špenátu či melónu.

Vitamín E

Tak isto ako vitamín A, aj vitamín E je silným antioxidantom. Okrem účinkov na vlasy pôsobí priaznivo i na pleť a celkovú krásu. Práve preto sa nachádza v množstve kozmetických výrobkov. Pomáha znížiť zápal a opraviť tkanivo. Je k dispozícií vo forme tabliet, ktoré môžete kúpiť v lekárni alebo sa nachádza v rôznych esenciálnych olejoch.

Vitamín C

Vitamín C sa nachádza v množstve ovocia a zeleniny. Najčastejšie ho nájdete v citrusoch či kyslej kapuste. Okrem toho sa dá však kúpiť aj ako doplnok stravy vo forme tabliet v lekárni. Pôsobí skôr ako prevencia proti vypadávaniu vlasov, než samotná liečba.

Vitamín D

Je vedecky dokázané, že chorobné vypadávanie vlasov, tzv. alopecieareata, sa vyskytuje u pacientov, ktorí majú nedostatok vitamínu D. Tento hormón je totiž dôležitý pre rast buniek. Najviac sa vyskytuje v rybách, vajci či avokáde.

Vitamín B2 (riboflavín)

Podobne ako vitamín C, riboflavín slúži ako výborná prevencia proti vypadávaniu vlasov. Upravuje metabolizmus a podporuje vitalitu vlasov. Nájdeme ho predovšetkým v mliečnych výrobkoch, vajciach, ríbezliach, rybách či v tmavom mäse.

Najčastejšia liečba vypadávania vlasov

V prípade, že neveríte prírodným veciam a babským radám a spoliehate sa skôr na overené metódy, existuje aj klasická liečba pomocou medicíny.

Táto spočíva najmä v diagnostike príčiny a následnej liečbe. Ak je príčina hormonálna, využíva sa substitučná hormonálna liečba stabilizujúca ich hladinu. V prípade lokálnej príčiny spôsobenej napr. mykotickou alebo inou infekciou pokožky hlavy sa aplikujú rôzne antimykotické prípravky.

Pri ľuďoch, ktorým bola diagnostikovaná alopéciaareata pomáhajú s liečbou najmä kortikosteroidy  či ultrafialové žiarenie.

V najhorších prípadoch, kedy nezaberá žiadna z vyššie uvedených metód, sa prechádza k transplantácií vlasov, prípadne k stimulácií vlasov pomocou lasera. Tieto zákroky sú však náročné na čas i peňaženku.

Ak máte teda problém s vypadávaním vlasov, zvážte využitie niektorej z vyššie spomínaných rád a vyberte si podľa toho, v akom rozsahu sa váš problém vyskytuje a či preferujete skôr prírodnú cestu, alebo klasickú medicínu. Zbavte sa vášho problému navždy!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok