Je juhoafrický variant už na Slovensku? V Nitre je podozrivý pacient

TA3 TASR
10.2.2021 10:35

V nitrianskej nemocnici údajne leží už niekoľko dní pacient, ktorý bol v Afrike a má ťažkú formu koronavírusu. Je možné, že ide o juhoafrickú mutáciu.

Je juhoafrický variant už na Slovensku? V Nitre je podozrivý pacient
TASR/Henrich Mišovič

Diagnostika podozrivého pacienta stále pokračuje, nemocnica zatiaľ nepotvrdila, o aký typ covidovej infekcie ide, vyjadrila sa pre Sme hovorkyňa Fakultnej nemocnice v Nitre Tatiana Kubinec.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí zatiaľ nevie potvrdiť, že by sa na Slovensku nachádzala nebezpečnejšia juhoafrická mutácia nového koronavírusu. Povedal to počas utorkovej tlačovej konferencie.

Rozruch vyvolala nedávno zverejnená štúdia, ktorá naznačuje, že vakcína AstraZeneca nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu ochorenia, ktoré spôsobuje takzvaný juhoafrický variant koronavírusu SARS-CoV-2. Juhoafrická republika následne oznámila, že svojich zdravotníkov nebude zatiaľ očkovať touto vakcínou. Svetová zdravotnícka organizácia vyzvala na obozretnosť pri odmietaní či spochybňovaní účinnosti vakcíny AstraZeneca. Trvá na tom, že táto vakcína zostáva dôležitým nástrojom na záchranu životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok