Impeachment Trumpa dostal zelenú, je v súlade s ústavou

TA3 TASR
10.2.2021 07:58

Ústavná žaloba na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa je v súlade s ústavou. Zhodli sa na tom členovia Senátu, pomerom hlasov 56 ku 44. Trumpovi právnici tak neuspeli s argumentom, že ich klient čelí impeachmentu v čase, keď už nie je v úrade.

Proces impeachmentu voči bývalému prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi je ústavný. Rozhodla o tom v utorňajšom hlasovaní väčšina amerických senátorov napriek výzvam niektorých republikánov, ktorí žiadali tento proces zastaviť. Trumpov tím argumentoval, že proces je protiústavný, keďže Trump už nie je prezidentom. Senát však v pomere hlasov 56-44 zahlasoval za pokračovanie procesu. K demokratickým senátorom sa pridali i šiesti republikáni. Potrebná bola jednoduchá väčšina hlasov.

V americkom Senáte sa v utorok začal v poradí druhý proces ústavnej žaloby (impeachmentu) bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Demokratickí členovia Snemovne reprezentantov obviňujú Trumpa z podnecovania povstania v súvislosti s januárovým útokom jeho prívržencov na sídlo amerického Kongresu.

Počnúc stredou bude mať každá strana na predloženie svojich argumentov 16 hodín. Táto časť procesu bude podľa stanice BBC trvať pravdepodobne do víkendu. Senátori sa potom budú môcť pýtať otázky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok