Pád lietadla mohli spôsobiť tri veci, čierne skrinky už našli

TA3 ČTK TASR
12.2.2018 11:31

Nehodu lietadla An-148, pri ktorej neďaleko Moskvy zahynuli desiatky ľudí, mohla zrejme spôsobiť porucha, námraza alebo chyba pilota. Takéto sú špekulácie ruských médií, ktoré venujú tragédii veľký priestor. Na mieste nehody sa už podarilo nájsť obe čierne skrinky, ktoré by mali vniesť do celej veci viac svetla.

Skrinky v uspokojivom stave

Ruskí vyšetrovatelia našli v podmoskovskej oblasti aj druhú z tzv. čiernych skriniek havarovaného lietadla An-148, ktoré sa zrútilo v nedeľu krátko po štarte z moskovského letiska Domodedovo. Informovala o tom agentúra Interfax s tým, že jej technický stav je uspokojivý pre následnú analýzu dát. Ide o záznamník rozhovorov z pilotnej kabíny. Predtým sa na mieste nešťastia našiel zapisovač letových údajov.

Záchranárska operácia na mieste nešťastia sa v noci skončila. Oblasť, kde sa lietadlo zrútilo, teraz monitoruje deväť dronov a ešte niekoľko dní tam budú pôsobiť vyšetrovatelia a experti na letecké katastrofy.

Námestník náčelníka krízového centra pri ministerstve pre mimoriadne situácie Igor Kutrovskij pre Interfax spresnil, že úlomky lietadla sú na ploche s rozlohou 30 hektárov. Lietadlo spoločnosti Saratovské aerolínie so 65 pasažiermi a šiestimi členmi posádky havarovalo v nedeľu popoludní niekoľko minút po štarte z moskovského letiska Domodedovo, odkiaľ malo letieť do mesta Orsk v Orenburskej oblasti pri južnej hranici Ruska s Kazachstanom. Haváriu nikto neprežil.

Neexplodovalo vo vzduchu

Požiar v motore, chybný ukazovateľ rýchlosti, námraza na povrchu lietadla alebo chyba pilota - také sú podľa novín Kommersant hlavné verzie vyšetrovateľov pri zisťovaní príčiny pádu lietadla.

Ruské médiá sú plné nepotvrdených informácií a špekulácií o okolnostiach katastrofy. Zhodujú sa v tom, že verzia teroristického útoku je málo pravdeodobná, aj keď oficiálne ju nevylúčili. Agentúra RBK s odvolaním na názory expertov tvrdí, že do úvahy prichádza aj "diverzia". Možnosť zrážky s iným strojom vyšetrovatelia vylúčili.

Kommersant uvádza, že podľa odborníkov lietadlo vo vzduchu neexplodovalo, ako tvrdia niektorí očití svedkovia. Kráter v mieste dopadu je totiž hlboký 2,5 metra a mal by svedčiť o tom, žestroj spadol na zem s plnými nádržami. Vyšetrovanie môže podľa niektorých médií komplikovať skutočnosť, že motory lietadla boli vyrobené na Ukrajine, s ktorou Rusko pre anexiu Krymu a vojnu na Donbase prerušilo takmer všetky kontakty. Kyjev však pomoc pri vyšetrovaní prisľúbil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok