V nemocnici stúpol počet detí, dôvodom môže byť britská mutácia

TA3 TASR
6.2.2021 12:00

Počet hospitalizovaných detí nakazených novým koronavírusom sa v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach za posledné dva týždne zvýšil približne o tretinu. Ako povedala riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová, v súčasnosti majú hospitalizovaných desať detí s ochorením COVID-19.

V nemocnici stúpol počet detí, dôvodom môže byť britská mutácia
TASR/František Iván (ilu)

„Vo všeobecnosti je priebeh ochorenia u detí ľahký až stredne ťažký, ojedinele máme dieťa aj s ťažkým priebehom, najmä u detí s pridruženými zdravotnými ťažkosťami,“ uviedla. Podľa prodekanky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a prednostky ústavu epidemiológie Moniky Halánovej môže byť za nárastom počtu detských pacientov s COVID-19 aj britská mutácia nového koronavírusu, ktorá sa v Košiciach šíri.

"Sú hospitalizované deti, čo predtým nebolo,“ povedala. Britskú mutáciu podľa jej slov diagnostikovali aj u trojročného dieťaťa, ktoré bolo asymptomatické.

„Nie je celkom pravda to, že deti nepredstavujú riziko pre šírenie. Práve pri tejto britskej mutácii zohrávajú dosť veľkú úlohu v šírení,“ vysvetlila s tým, že tento typ mutácie je infekčnejší než pôvodný variant nového koronavírusu, no deti sú väčšinou bezpríznakové.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok