Boli ste s pozitívnou osobou? Karanténa sa predlžuje na 14 dní

TA3 TASR
5.2.2021 22:53

Povinná karanténa sa v prípade úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 na Slovensku predĺži z desať na 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorá bude účinná od pondelka 8. februára.

"Štrnásťdňová izolácia s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň sa bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov pozitívne testovaných osôb. Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou," uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Lehota podľa jej slov platí aj v prípade, že výsledok testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky. "Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania. Ak sa u nich klinické príznaky prejavia, o termíne ukončenia karantény rozhoduje ošetrujúci lekár," doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.

Povinnosť karantény sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré v ostatných troch mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19, avšak len v prípade, že sa u nich nevyskytnú príznaky ochorenia. Izolácia osoby pozitívnej na ochorenie alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie, ktorá nebola ku dňu účinnosti vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok