Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Umelá aorta odoberá tlak zo srdca a redukuje nutnosť transplantácie

Umelá aorta odoberá tlak zo srdca a redukuje nutnosť transplantácie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď je srdce zranené, nemôže sa samo úplne opraviť, čo znamená, že zlyhanie srdca si často vyžaduje transplantáciu celého orgánu. Teraz však vedci z EPFL vyvinuli umelú aortu, ktorá pomáha pumpovať krv tak, že odoberá časť tlaku zo srdca a znižuje alebo dokonca eliminuje nutnosť transplantácie.

Po srdcovom infarkte alebo podobnom úraze sa srdce zapláta jazvovým tkanivom. Z krátkodobého hľadiska je to dobré na udržanie neporušenej štruktúry, ale žiaľ, zjazvené tkanivo netlčie. To znamená, že srdce už nemôže biť tak dobre ako predtým, čo ho mimoriadne zaťažuje. To môže nakoniec viesť k úplnému zlyhaniu srdca a potrebe transplantácie celého orgánu. No a samozrejme získať srdcia od darcov nie je ľahké.

Schéma, ktorá ukazuje, ako funguje nová umelá aorta.

V novej štúdii sa vedci z EPFL rozhodli skúmať spôsoby, ako dlhšie pomôcť vlastnému srdcu pacienta, a preto sa obrátili na aorty. Aorta je hlavná tepna, ktorá prenáša krv zo srdca do zvyšku tela. Pri vykonávaní tejto dôležitej práce je tkanivo veľmi elastické, vyduje sa, keď sa do neho pumpuje krv zo srdca, a potom sa stiahne, aby ju vytlačilo tam, kam musí. Tím výskumníkov navrhol implantovateľnú umelú aortu, ktorá by túto prácu mohla robiť lepšie, a to tak, že odoberie časť námahy zo srdca. Výhodou tejto umelej aorty teda je, že znižuje tlak na srdce pacienta a pomáhať mu.

Cirkulačný model, ktorý tím použil na testovanie nového dizajnu umelej aorty.

Prístroj je tvorený silikónovou trubicou so súpravou elektród a je navrhnutý tak, aby sa mohol implantovať hneď na začiatok aorty, za takzvanú aortálnu chlopňu. Po pripojení elektrického napätia sa trubica nafúkne širšie, ako by to urobila ľudská aorta, takže pojme viac krvi. Potom je možné napätie vypnúť, čím umelá aorta opäť stuhne, aby odčerpala krv.

Vedci testujúci umelú aortu.

Tím testoval zariadenie na laboratórnom modeli ľudského obehového systému vyrobeného pomocou púmp a komôr, ktoré simulujú realistický prietok a tlak ľudskej krvi. Ukázalo sa, že umelá aorta znížila vydanú srdcovú energiu o 5,5 percenta. To síce nemusí znieť až tak veľa, ale ide o dôkaz funkčnosti koncepcie. Podľa tímu je ďalším krokom vylepšenie dizajnu umelej aorty, s cieľom zvýšiť jej výkon.