Merkelová chce v rezortoch mladých ľudí, vychová si nástupcu?

TA3 ČTK
11.2.2018 21:40

Angela Merkelová obhajovala podľa jej slov bolestné ústupky voči sociálnym demokratom, ktoré musela urobiť pri rokovaniach o zostavení novej vlády. Kritika z vlastnej strany podľa nej neznamená že stráca autoritu.

Bolestné ústupky

Nemecká kancelárka Angela Merkelová obhajovala podľa svojich slov "bolestné ústupky", ktoré musela urobiť voči sociálnym demokratom, aby zaistila vznik vládnej koalície. Ako v rozhovore pre televíznu stanicu ZDF uviedla, narastajúca kritika od vlastných konzervatívcov neznamená, že by jej autorita klesla.

Na otázku, či si chce vychovať nasledovníka, ktorý by stranu viedol v nasledujúcich voľbách, Merkelová priamo neodpovedala. Uviedla len, že chce, aby mladšia generácia kresťanských demokratov teraz obsadila nové posty v novej koalícii s SPD.

Prišli o rezort financií

Nemecká vláda priznala výrazné zmeny. Tá hlavná sa týka kľúčového ministerstva financií, ktoré vo vznikajúcej veľkej koalícii prejde od kresťanských demokratov kancelárky Merkelovej do rúk sociálnych demokratov. Práve toto rozhodnutie vyvolalo medzi konzervatívcami množstvo nevôle. "Rozumiem tomu sklamaniu," uviedla Merkelová. "Teraz musíme ukázať, že môžeme začať s novým tímom," dodala s tým, že strana má šesť nových kresiel, ktoré je potrebné obsadiť, a to nielen ľuďmi staršími ako šesťdesiat rokov, ale i mladšími generáciami.

Merkelová sa už skôr nechala počuť, že chce, aby polovica postov v jej strane bola zverená ženám. Aj vďaka tomu má veľkú šancu na udržanie sa vo vláde ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Očakáva sa, že do kabinetu najnovšie vstúpi sárska ministerská predsedkyňa Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá je považovaná za možnú nástupkyňu Merkelovej v čele vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok