Gröhling vysvetlil, ako to bude s testovaním rodičov a študentov

TA3 TASR
3.2.2021 14:26

Vláda schválila, že od 8. februára sa za prísnych podmienok vracajú niektoré deti do škôl. Ako to bude vyzerať v školách? Dôležité informácie o procese vyučovania v praxi oznámil minister školstva Branislav Gröhling počas tlačovej besedy.

Čo sa otvára od pondelka?

Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy a prvý stupeň základných škôl. Do škôl sa budú môcť vrátiť  aj študenti končiacich ročníkov stredných škôl. Otvorené budú aj základné umelecké školy na individuálnu výučbu, stredné zdravotnícke školy a ich internáty. V školách, kde bude zlá epidemiologická situácia, budú môcť vyučovanie prerušiť Regionálne úrady verejného zdravotníctva. Zároveň sa spustí aj školský semafor.

Testovanie mladších žiakov nebude povinné, avšak otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa pri návrate do školských lavíc budú rovnako musieť preukázať negatívnym testom, platí to aj pre personál SŠ. Podľa Gröhlinga nebude podmienkou, aby k pretestovaniu rodičov došlo ešte pred pondelkovým otvorením škôl, lehota sa môže predĺžiť podľa možností samotných zriaďovateľov a škôl, minister o tom bude ešte hovoriť aj so samosprávnymi združeniami.

Gröhling zdôraznil, že školy nemusia byť otvorené v pondelok, ale až po pretestovaní zamestnancov podľa možnosti zriaďovateľov a škôl. Podľa skúseností z prvého a druhého týždňa po otvorení možno príde k diskusii, či nepredĺžiť platnosť testu na osem a deväť dní. "Aby sme tým zachytávali dva víkendy a dokázali by sme takýmto spôsobom pretestovať zákonných zástupcov a aj zamestnancov," dodal.

Testovanie mladších žiakov nebude povinné,  otestovaný musí byť jeden z ich rodičov a učitelia. Stredoškoláci sa budú musieť preukázať negatívnym testom, rovnako aj personál SŠ.

Školy si už objednali testy

Šéf rezortu takisto informoval, že školy si prostredníctvom okresných úradov už objednali 350.000 testov antigénových testov pre žiakov, rodičov a zamestnancov, ministerstvo bude preplácať päť eur na jedného testovaného. "Ak sa rodič rozhodne, že sa nebude testovať, a dieťa nebude môcť nastúpiť do školy, ostáva v dištančnej forme, rodičom však nebude v tomto prípade preplácaná OČR," zdôraznil minister s tým, že nepredpokladá, že by takýchto prípadov bolo veľa vzhľadom na aktuálny "tlak na otvorenie škôl aj zo strany rodičov".

Internáty sa zatiaľ otvárajú len v prípade stredných zdravotníckych škôl, keďže epidemiológovia vnímajú internáty ako veľké riziko. Na internátoch musia študenti bývať po jednom. Ak to nie je možné u všetkých, ktorí majú bývať na internáte, takíto študenti budú musieť dochádzať alebo ostať na dištančnom vzdelávaní. V čiernej fáze sa nebudú otvárať posledné ročníky základných škôl, to podľa ministra predpokladá situácia v červenej fáze.

Kloktacie testy spustiť nemôžu

V čiernej fáze sa nebudú otvárať posledné ročníky základných škôl, to podľa ministra predpokladá situácia v červenej fáze. Domnieva sa, že sa tak môže stať v marci. Minister pripomenul, že testovať sa nemusia deti do desiatich rokov. Testovanie žiakov kloktaním sa podľa ministra nedá zatiaľ spustiť, pretože by ho najprv musela schváliť vláda. Ak to aj vláda odobrí, na začiatku sa bude týmto spôsobom testovať len v niektorých regiónoch.

V prípade, že budú školy, kde sa nebudú chcieť vrátiť viacerí učitelia, minister povedal, že pôjdu na túto školu a bude sa s nimi rozprávať. "Verím, že k ničomu takému nedôjde," zdôraznil.

Prázdniny a jarné školy

Jarné prázdniny neplánujú zrušiť. Chcú zaviesť "jarné školy", teda dobrovoľné vzdelávanie pre žiakov počas prázdnin. V súvislosti s testovaním minister pripomenul, že testovanie piatakov bolo zrušené, deviatacké presunuli na jún. Ako dodal, ústna maturitná skúška sa bude konať v obmedzenej forme, externá časť, čiže test, bola zrušená. Uvažuje sa aj o zrušení časti, v ktorej maturanti píšu sloh.

V súvislosti s očkovaním učiteľov povedal, že sa nachádzajú v siedmej fáze. Ako dodal, rezort školstva pripravuje informačnú kampaň, aby vysvetlili, prečo je dôležité sa očkovať. Učitelia by sa mohli dostať na rad s očkovaním v priebehu mesiaca až dvoch. Približne do týždňa by mali mať k dispozícii vyše 100.000 respirátorov pre učiteľov.

Učitelia by sa mohli dostať na rad s očkovaním v priebehu mesiaca až dvoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok