Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pneumatiky a stavená sutina umožnia vyrobiť o 35 % pevnejší betón

Pneumatiky a stavená sutina umožnia vyrobiť o 35 % pevnejší betón
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Už skorší výskum naznačil, že pridanie recyklovaného kaučuku z pneumatík do betónu môže spôsobiť, že stavebný materiál bude pevnejší a odolnejší voči teplu. Vedci teraz pokračujú v rozširovaní možností v tejto oblasti, spolu s novou výrobnou metódou pre recyklovaný betónový odpad, vďaka čomu sa im podarilo vyprodukovať až o 35 percent pevnejší betón.

Vedci neustále experimentujú s vývojom rôznych komponentov stavebných materiálov, ktoré sú vyrobené zo zmesi cementu, vody, drveného kameňa, piesku a ďalších prísad, v snahe o zlepšenie ich vlastností. Minulý rok pritom výskumníci z austrálskej univerzity RMIT vytvorili pomocou vyradených pneumatík a stavebnej drviny nový recyklovaný betónový agregát, ktorý sa javí byť vhodný na použitie na výstavbu ciest.

Teraz sa tím rozhodol svoj výskum posunúť ďalej. Opäť boli využité rozdrvené gumové pneumatiky a stavebná sutina, no tieto prísady boli nasypané do prispôsobenej formy, ktorá ich spolu s cementom a vodou stlačila na minimálny objem. Výsledkom bol nový prefabrikovaný betónový materiál s až o 35 percent vyššou pevnosťou.

Podľa vedcov sa podarilo vylepšením vlastností recyklovaného odpadu, a to bez použitia akýchkoľvek ďalších materiálov, vyvinúť praktické riešenie, ktoré sa zameriava na vyriešenie problémov spojených s recykláciou odpadov v betóne. Vedci teraz hľadajú priemyselných partnerov na vývoj a testovanie prefabrikovaných betónových prvkov, ako sú bloky, cestné bariéry, či stenové panely a stropné dosky. Tvrdia pritom, že jednoduchosť ich novej techniky naznačuje pozitívne možnosti využitia v takýchto aplikáciách.

Táto technológia by sa údajne mohla dať ľahko uplatniť v priemyselnej výrobe prefabrikovaných betónových stavebných konštrukcií a vyžaduje si len veľmi malé zmeny v existujúcich výrobných procesoch. V záverečnej fáze výroby potom stačí pridať len jeden krok navyše.

Podľa vedcov z RMIT je kľúčom k pevnejšiemu recyklovanému betónu nová forma na mieru, ktorá sa používa na stlačenie rôznych prísad do kompaktnej podoby.