Krajčí po rokovaní vlády: Deti sa vrátia do škôl

TA3
3.2.2021 12:03

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval v stredu na tlačovej besede o výsledkoch včerajšieho rokovania vlády po zasadnutí pandemickej komisie. Vláda podľa neho s malými obmenami schválila Covid automat, ktorý umožní návrat do škôl niektorým skupinám detí.

Ministri rokovali v utorok do neskorých nočných hodín. Na vláde i na pandemickej komisii bolo podľa Krajčího dôležité nájsť konsenzus. Vláde sa však podarilo upraviť a schváliť Covid automat.

"Vzdelávanie detí v tejto situácii nemôžeme ďalej nechať prerušené, a potrebujeme dostať - aspoň časť z tých, ktoré to najviac potrebujú - do škôl," povedal Krajčí s tým, že sa rozhodli sprísniť kritériá pre čiernu zónu, ktorými povolia, aby deti mohli pustiť do škôl. Od pondelka 8. februára sa otvoria materské školy, prvý stupeň základných škôl a tiež končiace ročníky stredných škôl a odborných učilíšť. Zákaz vychádzania bude naďalej platiť.

"Považujem za kľúčové, že sme sa dohodli, že školy otvárame," vyhlásila na tlačovej konferencii, kde boli zástupcovia všetkých koaličných strán, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Vláda schválila aj návrh pandemickej komisie na sprísnenie COVID automatu. Slovensko nebude môcť prejsť z čiernej do miernejšej - bordovej fázy - v prípade, ak počet hospitalizovaných s novým koronavírusom neklesne v nemocniciach pod 3000. Priemerný počet pozitívne testovaných osôb na území Slovenska a reprodukčné číslo sa sprísnili o 20 percent.

V čiernej a bordovej fáze COVID automatu treba počítať s pravidelným testovaním ľudí na ochorenie COVID-19. Povedal to minister práce Milan Krajniak s tým, že certifikát o testovaní môže byť najviac sedem dní starý.

Situáciu komplikuje aj nová mutácia B 117, a aj to je podľa Krajčího jeden z dôvodov, prečo počet hospitalizovaných s koronavírusom stagnuje. Vzhľadom na britskú mutáciu nového koronavírusu bude potrebná 14-dňová karanténa pre ľudí, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Na ôsmy deň môžu absolvovať RTC-PCR test na ochorenie COVID-19. Test bude uhrádzaný zdravotnými poisťovňami.

Nosenie respirátora sa odporúča v uzavretých priestoroch aj v MHD. Ak sa respirátor správne nosí, podľa Krajčího je jeho účinnosť veľmi vysoká, ide až o 98 %,

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok