Hlina by vedel využiť Vašečkov potenciál, i keď by neuspel ako predseda

TA3 TASR
11.2.2018 15:11

Ak by sa nový člen KDH Richard Vašečka nestal predsedom hnutia, súčasný šéf kresťanských demokratov Alojz Hlina by vedel využiť jeho potenciál vo vyšších štruktúrach KDH. Potvrdil to sám Hlina v nedeľnej diskusnej relácii V politike.

Trikrát a prestávka

Vašečka by mohol dostať funkciu v predsedníctve, súvisela by s regiónmi alebo konzíliom, uviedol Hlina. Ľudí na tento post navrhuje podľa stanov predseda KDH a ešte nie sú obsadené. "Čakal som na veľké mená a Richard Vašečka tento predpoklad spĺňa," povedal. Hlina naznačil, že Vašečka vstúpil do ringu o predsednícky post za nefér podmienok. "Stále verím, že to nie je ten Richard, za akého sa prezentuje," povedal s tým, že má asi zlého trénera a radí mu vymeniť ho. "Udrel odzadu, a to sa nerobí, povedal šéf KDH v narážke na fakt, že Vašečka ho vyzýva na boj o dôležitý post v čase, keď dostal hnutie z dna. Hlina Vašečku v KDH napriek tomu víta, pýta sa však, prečo o tento post nemal záujem v roku 2016, keď bolo hnutie z hľadiska preferencií voličov slabé a "teplo parlamentu bolo ďaleko". Hlina tvrdí, že má v KDH dostatočnú podporu.

Pripomína však, že hovorí o subjektívnom pocite. Podporu mu vyjadrili aj členovia predsedníctva KDH. Po svojom neúspechu by automaticky nehovoril o odchode, no zvažoval by ho. Myslí si, že uskutočnené zmeny po jeho príchode môžu prekážať niektorým bývalým poslancom či europoslancom. Konkrétne spomenul zásadu "trikrát a prestávka", ktorú prijala Rada KDH. "Niektorí si mysleli, že budú na istých postoch doživotne," uviedol Hlina.

Vašečka rozmýšľal o vstupe do KDH posledný štvrťrok. Dovtedy bol predsedom poslaneckého klubu OĽaNO. Nakoniec sa rozhodol kandidovať aj na post predsedu hnutia po komunikácii s viacerými členmi KDH. Bojovať v takomto čase o predsednícky post sa rozhodol z dôvodu viacerých ponúk zvnútra hnutia. "V roku 2016 som takúto ponuku nedostal," odkázal Hlinovi s tým, že v KDH je nespokojnosť.


Legitimita demokratickej súťaže

Vašečka tvrdí, že ponuku vstúpiť do KDH by prijal aj vtedy, ak by ho neprehovárali na predsednícky post. Myslí si, že je dobrý a silný kandidát. O neférovosti by nehovoril, zdôrazňuje legitimitu demokratickej súťaže. "Prácu Alojza Hlinu oceňujem a ďakujem mu za ňu, ale KDH má na viac ako na sedem percent a má väčší potenciál pritiahnuť k sebe nových členov i voličov," uviedol Vašečka s tým, že Hlina z toho nevie dostatočne vyťažiť.

"Okrem iného dokážem spájať nielen zvnútra, ale aj navonok," odkázal Hlinovi Vašečka. Myslí si, že vie dobre komunikovať s lídrami v celom spektre. "A ani naťahovačky okolo komunálnych volieb so mnou nehrozia, pretože nemám neuvážené vyjadrenia," povedal Vašečka. V programe KDH by chcel dať väčší dôraz na školstvo a zdravotníctvo. Hnutie "nechce iba zachraňovať, chce z neho urobiť silného partnera vo vláde".

Vašečka už nechce komentovať dianie v OĽaNO. Hlina mu totiž vytkol, že tam nefunguje demokracia, a preto z klubu odišiel. Na margo komunálnych volieb Hlina uviedol, že má záujem baviť sa o spolupráci so SaS a OĽaNO a verí v dohodu. "K stolu neprídeme po kolenačky a ak sa nedohodneme, do komunálnych volieb pôjdeme samostatne," dodal Hlina. Nového predsedu KDH si budú kresťanskí demokrati voliť na sneme 17. marca v Ružomberku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok