Po štarte sa zrútilo lietadlo s desiatkami ľudí, nikto neprežil

TA3 TASR SITA ČTK
11.2.2018 14:25

Lietadlo ruskej regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Informoval o tom web britskej spravodajskej televízie BBC.

65 cestujúcich a 6 členov posádky

Dopravné lietadlo ruskej regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie so 71 ľuďmi na palube sa zrútilo v nedeľu krátko po vzlietnutí z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Nehodu neprežil nikto z cestujúcich ani členov posádky. S odvolaním sa na ruské oficiálne miesta o tom informovala agentúra TASS.

Stroj typu An-148 smeroval z Moskvy do mesta Orsk na južnom Urale v blízkosti hranice s Kazachstanom. Na jeho palube bolo 65 cestujúcich a šesť členov posádky. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy. Havarovalo juhovýchodne od Moskvy v blízkosti mesta Ramenskoje.

Pri havárii zahynuli aj tri deti vo veku od päť do 12 rokov. Ďalšia z obetí mala 17 rokov, uvádza agentúra TASS. Podľa nej boli na palube tiež traja cudzinci, jeden z nich zo Švajčiarska. Národnosť ďalších prípadných cudzincov na palube zatiaľ nie je známa. Väčšina z cestujúcich boli ruskí občania z Orenburskej oblasti, kam lietadlo mierilo.

Od príbuzných potrebujú DNA

"Našli sa trosky lietadla," uviedol zdroj agentúry TASS. "Nikto neprežil." Vrak lietadla sa našiel vo vzdialenosti asi 40 kilometrov od moskovského letiska. Na miesto nešťastia išiel ruský minister dopravy Maxim Sokolov, doplnila agentúra DPA.

Na identifikáciu obetí havárie budú potrebné genetické rozbory, vyhlásil Sokolov. "Súdiac podľa všetkých dostupných informácií, táto havária nemá žiadneho preživšieho. Vzhľadom na kvalitu biomateriálov bude nutné vykonať genetické rozbory. Vzorky DNA získame od ich príbuzných," povedal ohľadom identifikácie obetí. Nevylúčil však, že niektoré bude možné identifikovať bežným spôsobom. Minister spresnil, že forenzné štúdie môžu trvať dva až tri mesiace. Ďalej uviedol, že zvolá stretnutie príslušného vládneho výboru ohľadom vyplatenia poistenia.

Mnohí pozostalí na letisku v Orsku, kde mal An-148 pristáť, na televíznych záberoch skrývali svoje tváre v dlaniach. Podľa starostu mesta na letisko privolali psychológov, aby im v ťažkej chvíli pomohli. "Vráťte mi môjho brata!" kričala podľa ruských novín Novaja gazeta dievčina, ktorej súrodenec je medzi 71 obeťami. Televízia CNN upozornila, že katastrofou skončilo rekordne dlhé 440 dní trvajúce obdobie bez havárie osobného lietadla s fatálnymi následkami.

russia-plane-crash-23911-97c43845b2f24416829f58c0f02350ec_7f000001-ae3e-6af3.jpg

Putin nariadil vyšetrovanie nehody

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť tým, ktorí stratili svojich príbuzných pri havárii dopravného lietadla neďaleko Moskvy. Oznámil to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Prezident vyjadril svoju hlbokú sústrasť," uviedol podľa tlačovej agentúry TASS hovorca Kremľa s tým, že Putin nariadil vyšetrenie nehody. "Prezident poveril vládu, aby zriadila osobitnú komisiu v súvislosti s leteckou haváriou v Moskovskom regióne," povedal Peskov. Prezident tiež podľa neho poveril úlohami príslušné orgány.

Posádka lietadla nehlásila pred nehodou žiadne problémy. Povedala to hovorkyňa vyšetrovacej komisie Svetlana Petrenko. Štátna tlačová agentúra Tass zároveň informovala, že vyšetrovatelia už na mieste nehody našli jednu z čiernych skriniek.

Putin v súvislosti s touto tragédiou odložil svoju pracovnú cestu do Soči pre možnú nutnosť koordinovať činnosť vládnych výborov. "Prezident sa rozhodol odložiť pracovnú cestu naplánovanú na pondelok a zostať v Moskve," uviedol pre TASS kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. Podľa hovorcu mal Putin na programe okrem iného i stretnutie s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

Trosky roztrúsené v poli

Štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých vidieť roztrúsené trosky v zasneženom poli, pričom v blízkosti nie sú žiadne budovy. Zatiaľ nie je jasné, či havarovaný stroj nezasiahol nejakých ľudí na zemi. Ruská vyšetrovacia komisia informovala, že zvažuje všetky možné príčiny nehody. Webstránka gazeta.ru pritom cituje nemenovaných vyšetrovateľov, podľa ktorých pilot nahlásil poruchu a žiadal o povolenie núdzovo pristáť.

Medzi možnými príčinami havárie figurujú nepriaznivé počasie - v čase incidentu bolo v okolí metropoly mínus päť stupňov Celzia s pravidelnými snehovými zrážkami, zlyhanie ľudského faktora, ako aj technický stav lietadla. Posádka riadiacej veži nevyslala pred haváriou žiadny núdzový signál.

Nemenovaný predstaviteľ ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, ktorého cituje agentúra Reuters, uviedol, že záchranárskym tímom sa už podarilo nájsť zapisovač letových údajov. Trosky lietadla a ostatky tiel boli rozptýlené v okruhu jedného kilometra, uviedli ruskí vyšetrovatelia.

Agentúra Tass uvádza, že lietadlo bolo v prevádzke od roku 2010, pričom dva roky, v období 2015 - 2017, malo prestávku pre nedostatok náhradných súčiastok. Pôvodne si ho objednala letecká spoločnosť Rossija a Saratov Airlines ho mali od februára 2017.

ru-1_7f000001-5853-ae8e.jpg

Kiska poslal sústrastný telegram

Prezident SR Andrej Kiska vyjadruje úprimnú sústrasť pozostalým obetí z civilného ruského lietadla, ktoré sa zrútilo neďaleko Moskvy. Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi poslal Kiska sústrastný telegram. Správu o tragédii prijal s ľútosťou. "Vážený pán prezident, s ľútosťou som prijal smutnú správu o páde lietadla, pri ktorom vyhasli desiatky ľudských životov. Vyjadrujem v mene občanov Slovenskej republiky, ako aj v mene svojom, Vám a všetkým pozostalým úprimnú sústrasť," napísal v telegrame.

Národnosti obetí ešte nie sú známe. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí ale preveruje, či sa v lietadle nenachádzali Slováci, zatiaľ sa nedozvedelo žiadne konkrétnosti.

Fico i Danko vyjadrili úprimnú sústrasť

Letecké nehody si stále vyberajú prikrutú daň, hoci je lietanie štatisticky jedným z najbezpečnejších spôsobov prepravy. Takto reaguje na zrútenie ruského civilného lietadla pri Moskve predseda parlamentu Andrej Danko na Facebooku. "Myslím na všetkých pozostalých, ktorým sa už blízki nevrátia domov, vyjadrujem im úprimnú sústrasť," uviedol na sociálnej sieti.

Premiér Robert Fico vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým obetí a celému ruskému ľudu. Reaguje na zrútenie ruského civilného lietadla pri Moskve na svojom profile na sociálnej sieti. "Hoci je letecká preprava štatisticky najbezpečnejšia, občas si vyberie krutú daň. Po tragickom lete ruskej spoločnosti Saratov Airlines dnes ostalo 71 obetí," uviedol Fico na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok