Príjemné teploty, golf a wellness. Ako bude vyzerať jar v Turecku prezradil sprievodca CK Satur Marcel Šmátrala

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
25.1.2021 18:56

O tom ako silvestrovali Slováci v Turecku, ale aj čo nás čaká počas jarných prázdnin či Veľkej noci, sme sa porozprávali s obľúbeným sprievodcom CK Satur Marcelom Šmátralom.

Príjemné teploty, golf a wellness. Ako bude vyzerať jar v Turecku prezradil sprievodca CK Satur Marcel Šmátrala
CK Satur

Marcel, vy ste sa z Turecka vrátili len nedávno. Spolu s ďalšími Slovákmi ste tam boli na silvestrovskom pobyte. Aká bolo cesta do a z Turecka? Ako to prebiehalo na letisku?

Odlietali sme v dopoludňajších hodinách z bratislavského letiska priamym letom do tureckej Antalye, let trval niečo cez dve hodiny a každopádne pocitovo ubehol veľmi rýchlo. Na letisku v Bratislave bol otvorený check-in už 3 hodiny pred odletom, pri vstupe do letiskovej haly boli k dispozícii dezinfekčné prostriedky a potom už prebiehali klasické kontroly príručnej batožiny a pasová kontrola. Letiskový autobus nás následne previezol asi 100 metrov do lietadla a boli sme pripravení k odletu. Na oboch letiskách i počas celého letu bolo nevyhnutné mať na sebe rúško s výnimkou pasovej kontroly a konzumácie jedál a nápojov. Po prílete do Turecka prebiehali letiskové formality ešte výrazne rýchlejšie, na meranie teploty nebolo potrebné prikladať laserový teplomer k hlave, ale prebehlo hromadným prechodom cez termokameru. Turecko v tomto čase ešte nevyžadovalo potvrdenie o negatívnom PCR-teste, to zaviedli až 2 dni po našom príchode. Na tureckej strane boli v medzinárodnej zóne pri prílete ako aj odlete otvorené všetky obchodíky, vďaka čomu sme mali možnosť kúpiť ešte posledné suveníry. Jediný problém s ktorým sme sa na letisku stretli bola kontrola našich potvrdení o vyplnení zdravotných online formulárov už Turkami pri odlete a problém nastal pri pendleroch so slovenským pasom a adresou trvalého pobytu tesne za hranicami, ktorí  po prílete iba tranzitovali do zahraničia. Turci nedokázali pochopiť, že niekto so slovenským občianstvom môže mať trvalý pobyt mimo Slovenska.

alanya-depositphotos-39905477-ds_0a140371-00a9-81a9.jpg

Kde konkrétne ste boli?

Ubytovaní sme boli v štyroch päťhviezdičkových hoteloch v Lare a Beleku. V meste Lara, ležiacom iba pár kilometrov od Antalye, to bol Adalya Elite Hotel a v Beleku Sueno Deluxe Hotel, Kaya Palazzo Hotel a Rixos Premium Hotel.

Ako v súčasnosti vyzerá v Turecku? Čo všetko fungovalo a aké opatrenia ste museli dodržiavať?

V Turecku sú z dôvodu šírenia koronavírusu zatvorené reštaurácie (povolený je iba okienkový predaj, jedlo si je možné vziať so sebou a skonzumovať na ulici, lavičke ...), čajovne, zábavné parky. V obmedzenom režime fungujú dopravné prostriedky – napríklad lanovky. Naopak otvorené sú obchody, bazáre, nákupné centrá. Do nákupných centier sa prechádza kontrolou, miestny musia mať v mobile aplikáciu so špeciálnym QR-kódom na prihlásenie sa. Zahraniční návštevníci sa preukážu pasom, hotelovou kartičkou alebo len proste povedia, že sú turisti (ak ich nemajú). Turci sú veľmi tolerantní voči cudzincom. Tak napríklad zákaz vychádzania (platný cez víkendy a v nočných hodinách počas pracovných dní) sa nevzťahuje na turistov počas výletov. Turistické atrakcie sú pre turistov otvorené a musím povedať, že s výnimkou Pamukkale sme boli všade naozaj sami. Pamätám si, ako som sa cez víkend presúval medzi hotelmi a mestami na infoschôdzky a stretli sme na cestách iba dve autá a policajtov pokutujúcich miestnych rybárov, sediacich na brehu rieky a chytajúcich ryby. Ďalším opatrením je povinné nosenie rúška v interiéroch i exteriéroch. Na hoteloch nosí rúška iba personál. Hostia sú od toho v praxi oslobodení a to aj v interiéroch. Jediné miesto na hoteloch, kde sa nosenie rúška vyžaduje je reštaurácia – počas nakladania jedla nad švédskymi stolmi.

divadlo-hierapolis_0a140371-0c6b-07e9.jpg

CK Satur chystá najbližšie dovolenky v Turecku na jar. O aké termíny konkrétne ide?

Bude sa jednať o dva termíny – obdobie jarných prázdnin pre Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj od 27.2. – 6.3. a počas Veľkonočných prázdnin v termíne 31.3. – 7.4. s rovnakou dĺžkou pobytu ako v prípade silvestrovského zájazdu, teda na 8 dní.

Čo sa tam bude dať v tomto čase robiť? Aké budú v krajine teploty?

Myslím, že nikto nepôjde v tomto období do Turecka primárne za kúpaním v mori. Priemerná teplota v týchto mesiacoch sa pohybuje okolo 18-20 stupňov Celzia. Teraz v januári sme napríklad mali jeden mimoriadne teplý deň (okolo 25 stupňov), čo býva na toto ročné obdobie nezvyklé. Večer môže byť počasie na vetrovku, cez deň je možné kúpanie a to nielen pre otužilcov. Aj keď sa cielene nejde za kúpaním v mori, možnosti okúpania sa vďaka príjemným poveternostným podmienkam určite potešia. Nedá sa to síce naplánovať, ale niektorý deň nás počasie môže takto príjemne prekvapiť. Bez ohľadu na počasie sa určite dá kúpať vo vyhrievaných bazénoch a k dispozícii je tiež wellness so saunami, masážami, procedúrami a posilňovňami. To za čím sa ale konkrétne vycestovať dá – je odpočinok v príjemnom prímorskom prostredí v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli (v porovnaní s letnou sezónou za veľmi priaznivé ceny) s all inclusive servisom, fantastickou chutnou stravou a bohatým výberom, neobmedzeným množstvom nápojov v baroch, kaviarňach a cukrárňach. Ďalším lákadlom sú wellness služby, ktoré sú v Turecku na špičkovej úrovni s množstvom rôznych procedúr. V niektorých hoteloch nájdete dokonca 2-poschodové SPA centrum v Turecku s modernou architektúrou a rozlohou 5 800 m², v ktorom môžete oddychovať celý rok. K dispozícii sú turecké kúpele, sauny, parné miestnosti, miestnosti s minerálnym bahnom, ľadová miestnosť, vyhrievané a termálne bazény VIP SPA časti, vírivky, jacuzzi určené pre páry a nekonečný výber masáží.  Mimo samotný hotel sa dá vyraziť napríklad za nákupmi – a už podľa záujmu záleží od Vás, či dáte prednosť bazáru s možnosťou zjednávania, fabrike alebo luxusnejšiemu nákupnému centru. No a ja vrelo odporučám zúčastniť sa niektorého z fakultatívnych výletov. Poldenný výlet do Antalye je v cene zájazdu, pričom pri všetkých organizovaných výletoch sa eventuálny zákaz vychádzania na cudzincov nevzťahuje.

wellness_0a140370-01e1-f608.jpg

Prečo sa o Turecku hovorí aj ako o raji pre golfistov?

Asi polhodinku od letiska v Antalyi vzdialené mesto Belek je nielen rajom pre golfistov, ale dokonca patrí medzi najlepšie golfové letoviská sveta. Medzi znalcami a milovníkmi tohto, teraz už opäť olympijského, športu je Belek hodnotený veľmi vysoko, mnohými označovaný ako najlepšie miesto na golf na svete, iní ho radia na druhú či tretiu priečku. Vďaka prírodným a klimatickým podmienkam je tu možné hrať golf celoročne (vrátane zimných mesiacov), čoho svedkami sme boli aj počas silvestrovského zájazdu. Samotné greeny sú mimoriadne kvalitné a hotely perfektne uspôsobené pre potreby golfistov. Väčšina z nich má vlastné golfové areály a mnohé dokonca vlastné golfové akadémie (s bohatou ponukou kurzov), čo je optimálne aj pre začiatočníkov resp. golfistov, ktorí sa chcú ešte zlepšovať. Nie je nevyhnutné hrávať výlučne vo vlastnom golfovom rezorte (i keď najpohodlnejšie), na hoteli vám spravia rezerváciu aj pre iný green a bez problémov Vás tam prevezú z Vášho hotela golfovým vozíkom. Vďaka bohatým animačným programom, ktoré v rezortoch počas oboch jarných termínov ponúkame, sa povedzme manžel môže nerušene venovať svojmu obľúbenému športu a svoje ratolesti zveriť do rúk animátorov. Pre manželky s deťmi (alebo samozrejme aj celé rodiny) sú pripravené aj iné možnosti trávenia voľného času v podobe výletov, nákupov, rôznych detských atrakcií a zážitkov.

golf-83876-960-720_0a140370-0230-6d95.jpg

Ako ďalej sa bude dať aktívne tráviť čas v krajine? Boli ste počas silvestrovského pobytu aj na nejakých výletoch? Aké budete organizovať počas najbližších zájazdov?

Mojou hlavnou úlohou bolo predovšetkým organizovať výlety pre záujemcov. Južné Turecko je mimoriadne bohaté na kultúrne pamiatky, prírodne krásy či množstvo rôznych, predovšetkým, detských atrakcií. Medzi najzaujímavejšie miesta patrí výlet do Demre (historická Myra) – mesta pôsobenia sv. Mikuláša (rodáka z neďalekej Patary). Samotný svätec tu mal aj hrob až do jedenásteho storočia, kedy ho ukradli námorníci a previezli do talianskeho mesta Bari. Okrem návštevy mikulášskeho kostola zhliadneme úchvatné skalné hroby v Myre, absolvujeme plavbu v loďke s preskleneným dnom ponad ruiny potopeného antického mesta Kekova aj s obedom a prejdeme sa ruinami pevnosti Simena Kalesi. Za pekného počasia sa naskytne úchvatný výhľad z vrcholu Tahtali (Olympos) z výšky 2 375 metrov, kam je možné sa dopraviť lanovkou. Hore nás očakáva zaručene chladnejšie počasie (dokonca aj v letných mesiacoch), my sme tam teraz zažili snehové záveje a mínusové teploty.

pamukkale_c0a80501-0ce5-6bf7.jpg

Jedným z najzaujímavejších výletov je návšteva Pamukkale, svahu pokrytého bielym travertínom, ktorý sa tu usadil z horúceho minerálneho prameňa bohatého na vápnik a pretekajúceho cez kopec. V prameni je možnosť sa v tzv. Kleopatrinom kúpeli okúpať. Súčasťou areálu sú ruiny veľkolepého antického mesta Hierapolis. Jedinou nevýhodou tejto Top-atrakcie je vzdialenosť. Cesta do Pamukkale trvá autobusom takmer štyri hodiny. Nenáročným výletom je kombinácia najlepšie zachovaného antického divadla Aspendos, ruiny veľmi dobre zachovaného mesta Perge a pôsobivých vodopádov Kurşunlu.

hierapolis_0a140370-0d49-5a14.jpg

Ďalším z výletov, ktorý sme absolvovali bola návšteva mesta Alanya so známym symbolom Kizil kule (Červená veža), vysokou 35 metrov. Do pevnosti sme sa vyviezli lanovkou a vychutnali si veľkolepý výhľad na celé mesto. Cestou sme si prezreli antické Side, v ktorom sme boli okrem miestnych psov a mačiek jedinými žijúcimi bytosťami. Navštívili sme tiež prekrásne zrekonštruovaný karavanseraj Alara HanManavgatské vodopády. Výlet, ktorý majú všetci klienti už v cene zájazdu nás zavedie ku Karpuzkaldiranským alebo tiež Dolným Düdenským vodopádom, padajúcim z výšky 40 metrov priamo do mora. Súčasťou je prehliadka starého mesta Antalyeso slávnou Hadriánovou bránou, či symbolom mesta Škoricovým minaretom, voľným časom a návštevou nákupného centra. Pre tých, ktorí už opakovane navštívili túto oblasť doporučujem výlet do mesta Thermessos s divadlom s najkrajším výhľadom na pohorie Taurus a pobrežie Stredozemného mora s mestom Antalya v kombinácii s jaskyňou Caraim cave.  Pre deti odporúčam návštevu zábavno-vodného parku Land of Legends, počas silvestrovského pobytu bol žiaľ pre pandémiu zatvorený. Alebo návštevu antalyiského akvária s najdlhším preskleným tunelom na svete (131 metrov) v kombinácii s delfináriom (na zhliadnutie show s delfínmi a uškatcami, prípadne možnosťou plávania s delfínmi).

land-of-legends_0a14036f-02be-0dbf.jpg

K dobrej dovolenke patrí aj dobré jedlo. Fungujú v hoteloch aj za súčasných opatrení služby all inclusive

Tie fungujú znamenite. V reštauráciách je výdaj jedla zorganizovaný vynikajúco. Výber jedál bol naozaj fantastický. Z hygienických dôvodov ste pri nakladaní jedla boli obslúžení hotelovým personálom. Tí ale mali vytvorené viaceré pulty a sekcie s jedlom, takže to celé prebiehalo veľmi rýchlo. Maximálna doba čakania na jedlo bolo približne 20 sekúnd, ale obyčajne to šlo omnoho rýchlejšie. Pokiaľ bolo viac záujemcov napríklad pri dezertoch, tak tam prišli pomôcť kuchári z inej sekcie. Nápoje Vám priniesli čašníci priamo k stolu. Mimochodom tých sekcií tam bolo 12 a v každej po 4 pulty, na každom pulte 10-14 rôznych jedál a tie sa nezvykli opakovať. Len prejsť sekciami a spraviť si prehľad o jedlách niekedy zabralo dosť času.

baklava_0a140371-028a-958d.jpg

Prečo sa podľa Vás osobne oplatí ísť na jar do Turecka?

Motivácie môžu byť rôzne: zrelaxovať, zahrať si golf, nadýchnuť sa opäť trochu slobody a morského vzduchu, ísť si pozrieť kultúrne či prírodné krásy, dobre sa najesť (možno až prejesť povedzme čerstvých morských plodov). Ale hlavne ísť si oddýchnuť, vypnúť a dobiť baterky pred návratom do našej každodennej reality. Navyše v Turecku bude o Vás postarané naozaj kráľovsky.

olympos_0a140370-0da1-4352.jpg

Marcel Šmátrala sa veľmi zanieteným spôsobom venuje sprevádzaniu turistov 19 rokov. Ako vyštudovaný škandinavista sa i profesne špecializuje predovšetkým na oblasť severnej Európy, stretnúť ho ako sprievodcu ale možno v celej Európe, Ázii, severnej a juhovýchodnej Afrike či strednej Amerike, najmä v Karibiku. Verí, že cestovanie rozširuje obzory, neuveriteľným spôsobom obohacuje nielen poznanie a celkový rozhľad, ale tiež buduje charakter (človeka robí tolerantnejším i zdravo kritickým). Pre skutočné cestovateľské zážitky je ale potrebné opustiť obývačku či knižnicu a zakúsiť ich doslova na vlastnej koži. Snaží sa vždy poskytnúť absolútne maximum, ísť iba na 100 percent je pre neho žalostne málo.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok