Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Fluorescenčné mikroihly detegujú nízke úrovne biomarkerov

Fluorescenčné mikroihly detegujú nízke úrovne biomarkerov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nikto určite nemá rád ihly, no tieto nepríjemné prostriedky prinášajú dôležitú liečbu. Existujú však náplasti z takzvaných mikroihiel, ktoré by mohli byť bezbolestnou alternatívou podávania liečiv. Vedci teraz vyvinuli spôsob, ako ich použiť na detekciu biomarkerov v oveľa nižších úrovniach počas odberu krvi.

Mikroihlové náplasti sa objavujú ako menej invazívny spôsob podávania liekov alebo monitorovania zdravia pacientov. Ako už názov napovedá, sú vyrobené z lepkavej náplasti, ktorú je možné nalepiť na pokožku a vtlačiť tak do vrchnej vrstvy kože množstvo malých ihličiek. Tieto mikroihly sú príliš malé na to, aby dosiahli nervové receptory, preto sú v podstate bezbolestné.

No sú však dosť veľké na to, aby sa dostali do intersticiálnej tekutiny, čo je médium, ktoré obklopuje bunky v tele. To im umožňuje dodávať lieky na liečbu chorôb ako je cukrovka alebo rakovina kože. Dajú sa tiež aplikovať vakcíny či antikoncepciu, alebo sa môžu zisťovať choroby či monitorovať meniace sa hladiny glukózy alebo antibiotiká v tele pacienta.

Problém je v tom, že biomarkery sú často oveľa ťažšie detekovateľné v intersticiálnej tekutine ako v krvi. V novej štúdii vedci z Washingtonskej univerzity v St. Louis našli spôsob, ako zvýšiť detekčný signál. Tím vyvinul nový druh ultra jasnej fluorescenčnej značky s názvom plazmonic-fluor, ktorá v reakcii na daný biomarker fluoreskuje asi 1400-krát jasnejšie ako súčasné značky.

Nové mikroihlové náplasti dokážu detegovať biomarkery na veľmi nízkych úrovniach.

To znamená, že systém dokáže detegovať oveľa nižšie hladiny biomarkerov. Ak predchádzajúce značky detegujú biomarkery v koncentráciách niekoľkých mikro gramov na mililiter tekutiny, plazmón-fluór ich môže nájsť len v piko gramoch na milimeter, čo je milióntina koncentrácie.

Počas laboratórnych testov myšiach hľadali vedci proteín, nazývaný ako periostín, pomocou mikroihličkových náplastí a novej značky. Toto nové nastavenie vylepšilo detekčný limit takmer 800-krát.

Novo nájdená citlivosť by mohla urobiť z mikroihlových náplastí životaschopnejšie a dlhodobejšie sledovanie chronických stavov u pacientov alebo by mohli slúžiť na sledovanie pokroku liečby. Samozrejme musí tím ešte urobiť veľa práce. Je potrebné ešte zistiť, čo predstavuje normálnu alebo abnormálnu hladinu biomarkerov v intersticiálnej tekutine.