Sloboda pre Navaľného. Ľudia demonštrujú, polícia zatkla tisícky osôb

TA3 TASR
23.1.2021 11:54

V Rusku demonštrujú tisícky ľudí v desiatkach miest. Priaznivci opozičného lídra Alexeja Navaľného žiadajú jeho prepustenie. Policajti už zatkli vyše tisíc ľudí. Z krajiny zároveň hlásia výpadky mobilných sietí aj internetu.

Zasahovali policajti

Spolupracovníci politika ohlásili zhromaždenia pod mottom "Sloboda pre Navaľného" v 93 ruských mestách. Účastníkov vyzvali, aby sa zhromaždili o 14.00 h miestneho času na centrálnych námestiach svojich miest. Ruské úrady varovali, že každý protest bude považovaný za hrozbu pre verejný poriadok a okamžite potlačený.

Demonštrácie už prebehli v mestách na ruskom Ďalekom východe a na Sibíri. V Chabarovsku približne 1000 ľudí zhromaždených na Leninovom námestí požadovalo prepustenie Navaľného. Policajti zablokovali priľahlé ulice a účastníkom protestu tak neumožnili pochod mestom. Počas protestu a najmä po jeho skončení zatkli podľa Navaľného spolupracovníkov niekoľko desiatok ľudí.

Vo Vladivostoku sa na nepovolenom proteste zúčastnilo viac ako 1000 ľudí. Proti jeho účastníkom, ktorí sa po troch hodinách rozišli, však tvrdo zasiahli príslušníci špeciálnej policajnej jednotky OMON, pričom zadržali najmenej 23 osôb.

 

Demoštrácie i na Sibíri

Za prepustenie Navaľného demonštrovalo v päťdesiatstupňovom mraze niekoľko desiatok obyvateľov sibírskeho mesta Jakutsk. Podľa miestneho denníka Večernij Jakutsk sa ich zišlo asi 300. Polícia aj v Jakutsku zadržala viacero demonštrantov.

Na zhromaždení v Novosibirsku sa už zúčastnilo viac ako 3000 ľudí. Rôzne akcie hlásia aj z Omska, Kemerova, Irkutska a Tomska. V Moskve sa má zhromaždenie uskutočniť na Puškinovom námestí. Na facebookovej stránke moskovského mítingu uviedlo vyše 5600 používateľov, že sa na ňom zúčastnia a viac ako 10.000 avizovalo, že má o túto udalosť záujem. Už v piatok večer však boli v okolí Puškinovho námestia osadené zábrany a pracovníci verejných služieb začali v sobotu ráno s opravou dlažby. V jeho okolí začali navyše hliadkovať policajti.

Akcie na podporu Navaľného sa očakávajú aj v takmer 50 mestách po celom svete, okrem iného v Paríži, Berlíne, Ríme, Madride, Lisabone, Amsterdame, Helsinkách, Prahe, Varšave, Tel Avive, Washingtone, New Yorku a Los Angeles.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok