Johnson: Britská mutácia vírusu je zrejme omnoho smrteľnejšia

TA3 TASR
22.1.2021 19:04

Britská mutácia koronavírusu môže byť nielen nákazlivejšia, ale aj smrteľnejšia. Vyhlásil to britský premiér Boris Johnson. Zatiaľ však ide o predbežné zistenia.

Nový variant koronavírusu, ktorý zistili v Británii, môže byť nielen nákazlivejší, ale aj smrteľnejší, uviedol v piatok britský premiér Boris Johnson. "Teraz sa takisto ukazuje, že existujú isté dôkazy o tom, že nový variant... môže súvisieť s vyššou úmrtnosťou," povedal Johnson na tlačovej konferencii na Downing Street.

Hlavný vedecký poradca britskej vlády Patrick Vallance povedal, že nový variant vírusu môže byť smrteľnejší asi o 30 percent, hoci zdôraznil, že nie sú k dispozícii dostatočné údaje. Podľa Johnsona dostalo prvú dávku vakcíny v krajine už zhruba 5,3 milióna ľudí. Vallance dodal, že existuje "čoraz viac dôkazov" o tom, že vakcíny od firiem AstraZeneca a Pfizer používané v Británii sú účinné proti novému variantu vírusu. V Británii sú zatvorené bary, reštaurácie a zariadenia určené na zábavu a ľudia sa musia zdržiavať prevažne doma. Je to súčasť obmedzení, ktoré majú zastaviť novú vlnu koronavírusu.

Premiér Boris Johnson zaviedol najnovšie nariadenie zdržiavať sa doma po tom, čo sa v krajine objavil nový, nákazlivejší variant koronavírusu, a po uvoľnení obmedzení v niektorých častiach kráľovstva počas Vianoc. Zvýšené počty v prípadoch nákazy počas decembra a začiatkom januára viedli k dramatickému nárastu hospitalizácií a úmrtí, pričom rekordné denné počty úmrtí zaznamenali tento týždeň. Británia hlásila v piatok ďalších 1401 úmrtí na ochorenie COVID-19, takže celkový počet mŕtvych dosiahol 95 981 a prípady infekcie prekročili hranicu 3,5 milióna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok