Hromadné prepúšťanie ohrozovalo 10.000 ľudí, väčšinu vraj odvrátili

TA3 TASR
22.1.2021 10:03

Trh práce bol v 2. polroku 2020 stabilný, podarilo sa odvrátiť takmer tri štvrtiny ohlásených hromadných prepúšťaní. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak. Ako spresnil, vlani bolo hromadným prepúšťaním ohrozených zhruba 10.000 ľudí, kým reálne prepustených bolo okolo 2800 ľudí.

Stabilita pracovného trhu

Stabilitu slovenského pracovného trhu v 2. polroku potvrdzuje podľa ministra aj miera nezamestnanosti, ktorá bola na začiatku polroka, teda v júli, na úrovni 7,65 % a koncom roka bola 7,57 %.

Trh bol stabilný aj pre vyplácanie "Prvej pomoci" firmám postihnutým koronakrízou. "Doteraz sme vyplatili v rámci 'Prvej pomoci' viac ako 843 miliónov eur, pričom do októbra to bolo viac ako 659 miliónov eur a potom nastúpila 'Prvá pomoc+', kde doteraz bolo vyplatených už vyše 186 miliónov eur," vyčíslil Krajniak.

V rámci ďalších štatistík minister uviedol, že priemerná výška pomoci na jedného zamestnanca bola v 1. vlne približne 300 eur, kým po aplikovaní Prvej pomoci+ je na úrovni 458,44 eura. "Zvýšenie pomoci sa prejavilo tak, ako sme predpokladali, a splnilo ten účel, na ktorý bola Prvá pomoc zvýšená," vysvetlil Krajniak.

Opatrenia za vyše 100 miliónov

Krajniak dodal, že rezort práce si poradil aj s výčitkou z čias 1. vlny pandémie, že opatrenie viac pomáha veľkým podnikom. Kým v 1. vlne čerpali mikropodniky, ktoré majú do deväť zamestnancov 36 % z celého vyplateného objemu peňazí, v "Prvej pomoci+" to bolo viac ako 50 %.

Minister si myslí, že takmer osemtisícový rozdiel medzi pracovnými miestami, ktoré boli ohrozené prepustením, a tými zamestnancami, ktorých sa podarilo ochrániť pred prepustením, spôsobili predovšetkým aktívne opatrenia na trhu práce. Na tie rezort minul viac ako 102 miliónov eur. Vlani podľa jeho slov rezort odskúšal nástroje, ktoré na trhu práce fungujú, a v nich plánuje pokračovať aj v tomto roku.

Nadnárodné spoločnosti v SR

Ako zhrnul, ide predovšetkým o projekt Reštart, prostredníctvom ktorého rezort dopláca viac ako 100 eur k výplate ľuďom, ktorým sa po strate zamestnania podarilo nájsť novú prácu. Má to byť motivácia k prijatiu slabšie plateného pracovného miesta. Takisto vyzdvihol podporu podnikateľov, ktorí môžu dostať príspevok viac ako 5000 eur na začatie podnikania.

Za dôležitú považuje aj podporu vzniku nových pracovných miest, kde štát preplatí časť nákladov tomu zamestnávateľovi, ktorý sa zaviaže, že pracovné miesto vytvorí a udrží aspoň pol roka. Percento podpory sa zvyšuje, ak sa zamestnávateľ zaviaže udržať pracovné miesto aj ďalšie tri mesiace.

Na otázku o hromadných prepúšťaniach niekoľkých nadnárodných spoločností na Slovensku odpovedal, že rezort práce vie poskytnúť pomoc firmám na preklenutie krízového obdobia, avšak nevie ovplyvniť rozhodnutia materských firiem mimo Slovenska o tom, že časť spoločnosti presmeruje do inej krajiny. Takto prepusteným zamestnancom sa budú regionálne úrady práce snažiť pomôcť čo najskôr si nájsť nové zamestnanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok