Slnko a teplo aj cez zimu. Pozdrav aktuálne priamo z Egypta posiela sprievodkyňa CK SATUR, Lucia Kulfasová

CK Satur/PR
21.1.2021 20:14

Egypt, dávny domov faraónov a celoročne slnečná dovolenková destinácia. Pýši sa jedinečnými pamiatkami, pyramídami a chrámami v Káhire, Luxore či Karnaku, bohatým podmorským svetom a unikátnymi koralovými útesmi. O tom ako sa v tejto dobe aktuálne dovolenkuje v jednej z mála bezpečných exotík nám priamo z pobytu v Egypte porozprávala sprievodkyňa CK SATUR a delegátka Lucia Kulfasová.

Slnko a teplo aj cez zimu. Pozdrav aktuálne priamo z Egypta posiela sprievodkyňa CK SATUR, Lucia Kulfasová
archív CK SATUR

Lucka, aký je momentálne Egypt? Sú tam nejakí turisti?

Vzhľadom k súčasnej situácii, aj tu sa naučili miestni obyvatelia žiť v obmedzenom režime a všade majú opatrenia, nosenie rúšok v interiéri, dodržiavanie odstupov a dezinfekčné prostriedky na ruky. Obchody a reštaurácie sú otvorené, ale aj tam sú určité opatrenia. Keďže situácia turizmu stále nepraje, aj tu je veľa hotelov zatvorených. Tie, ktoré sú otvorené prijímajú turistov a ponúkajú svoje štandardné služby aj s all inclusive, ale samozrejme, že fungujú s vládnymi nariadeniami a opatreniami. Do Hurghady aktuálne lietajú klienti z Rumunska, Maďarska, Švajčiarska, Českej republiky, Bieloruska, Ukrajiny a od minulého decembra sa lieta aj z Bratislavy. Tým, že hotely nie sú plné, tak má každý dostatok súkromia a personál hotela sa mimoriadne stará o všetkých hostí, a pre vašu spokojnosť vám dokážu vyčarovať aj modré z neba.

eg4_0a140371-cc1a-c2fa.jpg

Aká bola vaša cesta? Aké podmienky momentálne platia pre vstup do krajiny?

Musím povedať, že celý priebeh ako aj cesta prebehli bez akýchkoľvek zdržaní a bola veľmi príjemná. Odlietalo sa z Bratislavy priamym letom do egyptského letoviska Hurghada. Na letisku v Bratislave pri odbavení na let sme sa preukázali negatívnym PCR testom a následne sme prešli štandardným postupom ku bráne. Let zabezpečuje egyptská letecká spoločnosť Air Cairo. Pri vstupe do lietadla každý cestujúci obdrží bezpečnostný set, kde je rúško, návleky, rukavice, dezinfekčný gél. V lietadle sa počas celej cesty vyžaduje mať rúško. Na tomto lete sa servíruje jedlo (bageta, džús, voda). Pred príletom do Hurghady nám letušky rozdali registračné karty, ktoré sa odovzdávajú na pasovej kontrole, a tiež prehlásenie v anglickom jazyku o zdravotnom stave týkajúce sa ochorenia Covid-19. Toto prehlásenie sa pred vystupovaním z lietadla odovdzá egyptskému zástupcovi, ktorý zároveň aj kontroluje PCR testy. Tí klienti, ktorí majú PCR test vykonaný ešte na Slovensku (nie starší ako 72 hodín) idú priamo na pasovú kontrolu a potom po batožinu (pred obdržaním sa batožina dezinfikuje). Všetci cestujúci sú aktuálne od vízovej povinnosti oslobodení. Tí klienti, ktorí PCR test nemajú, tak sa testujú na letisku (za poplatok 30 USD) a následne v hotelovej izbe čakajú (cca 24 hodín) do výsledku testu. Odporúčam pre bezpečnosť seba aj ostatných cestujúcich a pre užitie si plnohodnotnej dovolenky mať test urobený už na Slovensku.

eg7_c0a80301-ccbc-ed74.jpg

Ako to vyzerá v hoteloch? Aké opatrenia tam treba dodržiavať?

Po príchode do hotela turisti nájdu dezinfekčné prostriedky vo všetkých verejných priestranstvách. V otvorených častiach nie je povinnosť nosiť rúško. Hotelový personál však rúška nosí. Podľa vládnych nariadení každý hotel môže prijať maximálne 50% hostí zo svojej kapacity a hotelový personál tiež podlieha testovaniu. Niektoré hotely ponúkajú bufetové stoly, kde si každý môže nabrať jedlo sám (záleží od aktuálnej kapacity), alebo vám jedlo servírujú. Tiež treba počítať s tým, že situácia v čase koronavírusu je v službách iná a to najmä pre bezpečnosť. Ak máte chuť na niečo iné, stačí povedať kuchárovi. Pri službách all inclusive sú otvorené aj hotelové bary (nie ale všetky), kde si môžete objednať nealkoholické či alkoholické nápoje v neobmedzenom množstve. V hoteloch sú aj animátori, ktorí počas dňa robia mnohé športové aktivity a taktiež večerné programy pre deti aj dospelých. Hotely s aquaparkami majú tento zábavný vodný svet pre svojich hostí otvorený. Výhodou teraz je, že na jazdy vôbec nečakáte.

eg6_0a140371-cd97-c9e0.jpg

Čo na aktuálnu situáciu hovoria miestni?

Pre Egypt je turizmus veľmi dôležitý, no ako hovoria „cestovný ruch je chorý, ale nikdy neumiera“. Egypťania toho zažili už veľa a turizmus tu trpel počas ekonomických kríz, útokov, Arabskej jari, revolúcii a teraz celý svet zasiahol koronavírus. Veria však, že situácia sa ukľudní a turisti opäť tento rok do letovísk prídu. Sú optimistickí, ale zároveň aj trpezliví a neprestali sa usmievať. V hlavnom meste v Káhire a v iných veľkých mestách je viac obmedzení ako v letoviskách Hurghada, Sharm el Sheik, Marsa Alam. Pre tých, ktorí pracujú v oblasti cestovného ruchu je to náročná doba, tak ako aj u nás.

eg3_c0a80301-ce29-5d17.jpg

Aké sú momentálne v Egypte teploty? Dá sa kúpať v mori?

Ako hovoria Egypťania, zimu tu tento rok ešte nemali. Január je v Egypte "najchladnejším" mesiacom, ale napriek tomu počasie je tu veľmi príjemné, slnečné a teploty sa šplhajú k 25 stupňom. Na slnku je pocitová teplota oveľa vyššia. Teplota vody dosahuje 24 stupňov. Keďže Červené more je známe aj pre koralové útesy, môžete šnorchlovať buď priamo z pláže, alebo prejsť po drevenom móle ku pestrému podmorskému svetu. V časti Makadi je útesov viac ako priamo v Hurghade. Veľmi príjemná je časť Sahlhasheesh s plytkou zátokou a dlhou plážovou promenádou. V zátoke Soma Bay, ktorá leží južne od Hurghady sa budete cítiť ako na Maldivách.

eg2_0a140371-cea3-47da.jpg

Teraz, keď je v krajine menej turistov, musí byť o to väčší zážitok stáť pri svetoznámych pamiatkach. Dá sa chodiť aj na výlety?

Niektoré egyptské cestovné kancelárie aj teraz ponúkajú zájazdy za chrámami a hrobkami do Luxoru, či pyramídami do Káhiry. Tieto dva výlety tu zostanú populárne pre svet asi navždy. V Luxore si teraz celkom sami môžete vychutnať to ticho bez davov a hluku, ponoriť sa do sveta faraónskeho zlatého veku pri Chráme kráľovnej Hatšepsut, v Údolí kráľov alebo v majestátnom Karnaku. Káhira je rušná tak či tak, ale pyramídy v Gíze budete mať teraz len pre seba. V Hurghade sú v ponuke lodné výlety za šnorchlovaním, potápaním, kde musí byť dodržaná kapacita obsadenosti maximálne 50 % alebo sa môžete ísť na štvorkolkách previesť po púšti. Hotely ponúkajú aj motorizované vodné športy za poplatok, jazdu na koni. Na všetko, čo sa tu dá absolvovať je týždeň aj málo a ani sa vám nebude chcieť odtiaľto odísť.

eg1_0a14036f-cf15-d145.jpg

Na čo ďalšie sa ľudia ešte môžu tešiť pri zimnom dovolenkovaní v Egypte?

Okrem krásneho slnečného počasia a mora je to najmä priateľské prostredie, kde sa vám veľmi rýchlo podarí zabudnúť na situáciu u nás. Panuje tu pohoda a relax. Hotely tiež ponúkajú vždy čerstvé ovocie a zeleninu, lebo tu je úroda niektorých plodín aj dvakrát do roka. Egyptské mango chutí fantasticky a pestuje sa tu mnoho rôznych druhov. A keďže sme na Sahare výborné sú aj datle. Odporúčam ochutnať sladký koláč „kunafa“ (snáď najlepší je so šľahačkou). Tí, ktorí milujú ryby a morské plody si tu prídu na svoje. V reštauráciách v centre Hurghady si môžete vybrať čerstvé ryby priamo "z ľadu". Hotely okrem medzinárodnej a egyptskej kuchyne ponúkajú mexickú, taliansku, japonskú, thajskú a indickú. Otvorené sú aj obchody so suvenírmi. Na hlavnej hurghadskej promenade Mamsha sa môžete nechať zviezť aj na ťave. Mnohým turistom sa odtiaľto nechce ani odísť a pobyty si tu predlžujú.

eg5_c0a80401-cfa7-edaf.jpg

Kedy organizuje CK SATUR najbližšie zájazdy do Egypta?

Cestovná kancelária SATUR ponúka pobytové zájazdy do Hurghady s odletmi z Bratislavy každý piatok. O 19. hodine večer odletíte a tesne pred egyptskou polnocou (časový rozdiel od SR je 1 hodina dopredu) ste už v Hurghade. Ráno sa zobudíte do slnečného dňa, kde vo vzduchu cítiť morský závan a môžete si užívať príjemnú dovolenku.

eg8_c0a80401-d04b-64b3.jpg

Lucia Kulfasová sa sprievodcovskej činnosti venuje dvadsať rokov. Hovorí, že stále je čo obdivovať a objavovať a niektorých miest a zážitkov sa v jednom živote nedá ani nabažiť. Sprevádza najmä za historickými pamiatkami v Egypte, Grécku, Maroku, Jordánsku, ale aj za prírodnými krásami, či novodobými divmi v Ázii a Amerike. Cestovanie je pre ňu poznaním kultúr a skúsenosťami, ktoré odovzdáva klientom s príchuťou miestnych kulinárskych špecialít a dobrodružstva.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok