Plánovanú futbalovú Superligu neuznáme, vyhlásili FIFA aj UEFA

TA3 TASR
21.1.2021 13:21

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) neuzná plánovanú Superligu, o založenie ktorej sa snažia popredné európske kluby. Okrem FIFA sa proti postavila aj Európska futbalová únia (UEFA). FIFA v prípade vzniku neuznala súťaž, ktorej vyjadrili podporu FC Barcelona, Real Madrid či niektoré popredné anglické kluby.

Nemohli by ísť na MS

Hráčom hrozí, že ich vylúčia z účasti na vrcholných reprezentačných podujatiach vrátane MS, ak sa do nej zapoja. "Žiadny klub alebo hráč by sa v dôsledku toho nemohol zúčastniť na žiadnej súťaži organizovanej FIFA alebo príslušnou konfederáciou," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré podpísal prezident FIFA Gianni Infantino spolu so šéfmi všetkých šiestich kontinentálnych konfederácií vrátane UEFA.

Stanovisko bolo reakciou na nedávne špekulácie médií, ktoré informovali o snahe niektorých najbohatších klubov vytvoriť novú súťaž. V októbri odchádzajúci prezident Barcelony Josep Maria Bartomeu vo vyhlásení oznamujúcom rezignáciu uviedol, že klub prijal návrh hrať v budúcej európskej Superlige. Nasledovali správy z Anglicka, že rokovania sa blížia k záveru aj s viacerými tímami z Premier League. Ligu by mali financovať veľké banky v sume 6 miliárd dolárov.

Plánujú zmeny v klubových súťažiach

FIFA sa v súčasnosti zameriava na snahu rozšíriť MS klubov na 24 účastníkov. Tento návrh presadzuje aj Infantino. V novom formáte sa premiérovo malo hrať už tento rok v Číne, ale FIFA sa rozhodla počkať po tom, ako pre pandémiu koronavírusu o rok odložili ME aj juhoamerický šampionát Copa America. Vo februári sa v Katare uskutočnia MS klubov v terajšom formáte.

"Na základe stanov musia byť všetky súťaže uznané, na globálnej úrovni FIFA a na kontinentálnej úrovni príslušnou konfederáciou," zdôraznila riadiaca organizácia svetového futbalu. Očakáva sa, že UEFA v najbližších týždňoch oznámi plány reforiem svojich klubových súťaží. Pravdepodobne príde k úprave skupinovej fázy Ligy majstrov, aby kluby, ktoré sa kvalifikujú, odohrali v nej desať zápasov namiesto doterajších šiestich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok