Biden si v pracovni našiel list od Trumpa, opísal ho ako veľkorysý

TA3 TASR
21.1.2021 07:50

Nový americký prezident Joe Biden novinárom povedal, že jeho predchodca v úrade Donald Trump mu pri svojom odchode z funkcie zanechal v Oválnej pracovni "veľmi veľkorysý" list. Trump tak konal v súlade s nepísanou prezidentskou tradíciou.

Nepísaná tradícia

"Prezident napísal veľmi veľkorysý list... Keďže je to súkromné, nebudem o ňom hovoriť skôr, než sa porozprávam s ním," povedal Biden novinárom pri podpisovaní výkonných nariadení, počas ktorého mal na tvári nasadené rúško čiernej farby. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová na neskoršom tlačovom brífingu s novinármi v Bielom dome uviedla, že Biden s Trumpom momentálne nijaké rozhovory naplánované nemá. Dodala, že samotný list by nebrala ako znamenie, že k takémuto rozhovoru dôjde.

Trump týmto gestom konal v súlade s tradíciou, podľa ktorej necháva odchádzajúci prezident odkaz tomu nastupujúcemu. Nebolo jasné či dosluhujúci prezident tento zvyk dodrží, nakoľko sa odmietol zúčastniť aj na samotnej inaugurácii Bidena, ktorému ani oficiálne nezablahoželal k volebnému víťazstvu.

Trump týmto gestom konal v súlade s tradíciou, podľa ktorej necháva odchádzajúci prezident odkaz tomu nastupujúcemu. Až do stredy pritom nebolo jasné či dosluhujúci prezident tento zvyk dodrží, nakoľko sa odmietol zúčastniť aj na samotnej inaugurácii Bidena, ktorému ani oficiálne nezablahoželal k volebnému víťazstvu.

Nariadil zastaviť stavbu múru

Nový prezident USA podpísal en niekoľko hodín po uvedení do úradu aj nariadenie, ktorým zrušil proces vystúpenia USA zo Svetovej zdravotníckej organizácie. Ďalším podpisom zase zrušil zákaz vstupu na územie Spojených štátov pre cestujúcich z prevažne moslimských krajín a nariadil tiež zastavenie výstavbu múru na hraniciach s Mexikom.

Biden začal úradovať prakticky okamžite po nástupe do funkcie. Celkovo podpísal dovedna 15 výkonných nariadení týkajúcich sa najmä ochrany klímy, imigrácie, boja proti novému koronavírusu či ekonomickej situácii v krajine. Ako prvý podpísal nový americký prezident príkaz na nosenie rúšok v budovách a priestranstvách spravovaných federálnou vládou. Následne, taktiež medzi prvými, podpísal aj opätovné pristúpenie Spojených štátov k parížskej klimatickej dohode z roku 2015.

Cieľom Bidena je zvrátiť všetky Trumpove predpisy a výkonné nariadenia, ktoré by mohli škodiť životnému prostrediu a verejnému zdraviu Američanov. Okrem výkonných nariadení podpísal krátko po nástupe do funkcie aj dva príkazy vzťahujúce sa na federálne agentúry. Tým nariadil, aby ich prioritou bola rasová rovnosť.

Zvrátenie odchodu sa očakávalo

Dosiaľ len dvaja prezidenti USA podpísali výkonné nariadenia počas prvého dňa v úrade, pričom každý z nich podpísal len jeden príkaz. Biden čeliaci koronavírusovej kríže chcel takýmto spôsobom demonštrovať zmysel pre naliehavosť situácie i kompetentnosť, ktoré podľa neho jeho predchodcovi chýbali.

Vystúpenie z WHO rovnako ako aj odstúpenie od Parížskej klimatickej dohody avizoval Bidenov predchodca v úrade Trump a jeho administratíva. Od Parížskej klimatickej dohody USA oficiálne odstúpili 4. novembra 2020, zhodou okolností deň po začiatku prezidentských volieb. V prípade WHO odstúpenie len avizovali v júli 2020 - práve uprostred pandémie COVID-19. Krok však mohol nadobudnúť účinnosť až 6. júla 2021, pričom sa očakávalo jeho zvrátenie v prípade Bidenovho víťazstva v prezidentských voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok