Omán je pre cestovanie znovu otvorený. Od 13. februára sa do Ománu dostanete pravidelnými priamymi letmi z Bratislavy

CK SATUR/PR
20.1.2021 19:19

Čarovný Omán je medzi Slovákmi už niekoľko rokov veľmi obľúbenou dovolenkovou destináciou. Navyše v súčasnosti patrí aj na zoznam mála krajín kam sa dá ísť za bezpečnou exotikou. Po dlhom období sa teda opätovne otvára a víta turistov. Prví Slováci si dovolenky v Ománe užili už počas Silvestra a na dovolenke začiatkom roka ich sprevádzala delegátka cestovnej kancelárie Satur Petra Nawrocká.

Omán je pre cestovanie znovu otvorený. Od 13. februára sa do Ománu dostanete pravidelnými priamymi letmi z Bratislavy
CK SATUR

Aká bola na cesta do Ománu? Ako dlho trvala a s akými opatreniami ste sa stretli?

Leteli sme priamym letom z Bratislavy, s medzipristátím na dotankovanie paliva v Ras Al Khaimah. Odbavenie na letisku v Bratislave prebiehalo hladko a bez problémov. Bolo nutné predložiť QR kód, cestovné poistenie (pokrývajúce náklady spojené s prípadnou liečbou a hospitalizáciou v súvislosti s ochorením COVID-19) a negatívny výsledok PCR testu, nie staršieho ako 72 hodín.

oman-salalah-hotel-alfanarplaz37_c0a80401-55e8-2794.jpg

Omán požaduje pre vstup na svoje územie negatívny PCR test a online registráciu, tzv. QR kód, bez ktorého vám aktuálne neumožní vstup do krajiny (registráciu musí vykonať každý cestujúci) a QR kód je potrebné mať so sebou aj v tlačenej podobe. Omán tiež vyžaduje PCR test po prílete do krajiny a je potrebné sa zaregistrovať formou online formulára.

Na letisku v Bratislave bolo potrebné dodržiavať štandardné proti-covidové opatrenia ako je povinnosť nosiť rúško a dezinfikovať si ruky. Obchody a reštaurácie na letisku boli otvorené. Nočný let na medzinárodné letisko v Salalah trval cca 8,5 hodin. S medzipristátím, ktoré trvalo asi 45 min. Z lietadla sme v čase tankovania paliva nevystupovali. Na palube lietadla je povinné nosenie rúšok po celý čas letu, výnimkou je konzumácia jedál a nápojov. Pred každým letom sa interiér lietadla dezinfikuje.

boswellia-frankincense-tree-socotra-island-yemendepositphotos-179980332-xl-2015_0a140371-5601-ffec.jpg

Čo vás čakalo po prílete do Salalahu? Aké je tam počasie?

Po prílete na medzinárodné letisko v Salalah nám zmerali teplotu, ukázali sme negatívny PCR test zo Slovenska a QR kód. Pretože Omán vyžaduje po prílete na svoje územie aj absolvovanie PCR testu, priamo na letisku boli 3 odberové boxy a týmto bol zaistený plynulý chod testovania. Na letisku je povinnosť nosiť rúška a dezinfikovať si ruky. V letiskovej hale na nás už čakali zamestnanci hotela, na čele s generálnym manažérom, ktorí pomáhali s organizáciou check-in priamo v letiskovej hale pred odchodom na hotel.

Sotva sme vyšli z letiskovej haly, zacítili sme na svojich tvárach teplé slnečné lúče a ľahký vánok dával tušiť, že oceán je blízko. Vonku bolo príjemných 27 stupňov Celzia a za 35 minút jazdy klimatizovanými autobusmi sme dorazili na hotel. Cesta nám ubehla rýchlo, pretože bolo na čo sa z okna pozerať. Na majestátne pohorie Dhofar, ktoré sa tiahne po celej dĺžke cesty, na typicky arabskú architektúru miestnych domov, na palmy, na jeden z 3 sultánových palácov a vo chvíli, keď sme míňali voľne sa pasúce stáda tiav pozdĺž cesty, sa v nás usadil pocit, že sme naozaj v krajine beduínov.

Náš prvý dojem z Ománu však umocnilo srdečné a originálne privítanie hotelového personálu a ománskych muzikantov. Tí nás vítali odetí v tradičnom ománskom štýle a hrali miestne melódie ... dovolenka práve začala ... za zvuku hudby a smiechu sme sa osviežili chladnou šťavou z mladého kokosu a potešili sa čerstvými ružami, ktoré každý z nás dostal na privítanie. A pretože po takomto vrelom privítaní vyhladnete, šli sme rovno na obed. Po obede niektorí z nás chceli zistiť, ako veľmi slaný je Indický oceán, niektorí len tak relaxovať pri bazéne a niektorí rovno obhliadnuť areál hotela.

depositphotos-268266278-xl-2015_0a140371-5643-c140.jpg
al-fanar-salalah-beach-strech_c0a80401-567b-2ace.jpg

Kde konkrétne ste sa počas pobytu nachádzali?

Boli sme ubytovaní v hoteli Fanar & Residences 5*, ktorý sa nachádza cca 25 km od centra mesta Salalah na juhu krajiny a cca 8 km od mestečka Taqah, v pokojnej lokalite pri pobreží Indického oceánu.

Salalah je veľmi obľúbené letovisko pre svoju polohu v tropickom pásme. Zaujímavá je táto oblasť predovšetkým vďaka monzúnovým dažďom, ktoré napájajú túto púštnu oblasť vodou v období od júna do septembra, kedy je tzv. Obdobie Khareefu. Táto špecifická klíma je ideálna pre rastlinu Boswellia sacra čiže Kadidlovník a nájdete ju aj v areáli hotela. Táto rastlina (resp. živica z kmeňa tejto rastliny) preslávila Omán v celom svete už v období staroveku. Účinky kadidla poznala aj Kleopatra či kráľovná zo Sáby. Kokosové palmy i banánovníky sa tu pestujú vo veľkom množstve, rovnako ako papaya.

Ako v súčasnosti vyzerá dovolenka v Ománe? Aké boli vaše dni?

Dovolenka v Ománe je skutočná exotika. Palmy, jemný biely piesok na všetkých plážach, ktoré sú naozaj dlhé a predovšetkým pri východe alebo západe slniečka sú úžasným pódiom pre hru farieb a tieňov, pre nádherné zábery, ktoré bude váš fotoaparát, resp. mobil milovať.

Keďže po prílete do Ománu je povinná 7-mi dňový karanténa, zostali sme po celú dobu pobytu v areáli hotela, čo nám nijako nevadilo, pretože areál je veľmi rozľahlý a pláže dostatočne dlhé na to, aby si tu každý našiel svoje miesto na odpočinok a nerušene vychutnával oázu pokoja. Hotel má 3 pláže - dve pláže typu lagúny, ktorá je vhodná predovšetkým pre deti a pre milovníkov pokojnej vody. Tretia, Ocean beach je dlhá piesočná pláž, kde môžete doslova zakúsiť dravosť oceánu a silu spenených vĺn. Hotel je vďaka svojej polohe veľmi obľúbený pre možnosť prechádzok pod kokosovými palmami, po ceste na pláž sa môžete zastaviť aj v mini ZOO, ktorú majú v obľube nielen deti, ale aj dospelí, ktorí radi zájdu "na kus reči" s miestnym papagájom, nakŕmiť kačičky, pozorovať ovečky či králiky a pohladiť si miestne ťavy. Vedeli ste, že v Ománe sú iba dromedári? A že sú v Ománe tiež vzácne a výnimočné čierne ťavy?

A keby vás po takej prechádzke boleli nohy, potom si môžete požičať bicykle a previezť sa na mólo vybiehajúce priamo do oceánu a pri západe slnka pozorovať delfíny. O zábavu sa starali tiež animátori Planet Fun, ktorí dokázali rozveseliť nielen deti, ale aj dospelých, ktorých vyburcovali k športovým aktivitám, ako je volejbal, futbal a pod.

O veľké prekvapenie sa počas silvestrovskej noci postaral aj manažment hotela, keď nám odovzdal lampióny šťastia a my sme sii naše priania do Nového roku mohli vypustiť o polnoci k nebu. A pretože bol mesiac skoro v splne, veríme, že nám všetkým určite splnia!

depositphotos-2933200-xl-2015_0a140371-5699-e8f5.jpg

Aké opatrenia ste museli dodržiavať počas pobytu v rezorte?

Vo vnútorných priestoroch hotela sme dodržiavali všeobecné opatrenia - nosenie rúšok a dezinfekcia rúk. Dezinfekčné prostriedky nájdete na recepcii a vo všetkých reštauráciách na hoteli. A pretože sme v celom areáli boli iba my a všetci sme mali 2 negatívne PCR testy, nebol dôvod na obavy. Mali sme svoju "bublinu" a bolo nám v nej dobre.

Všetky vonkajšie bary sú v štýle open air, napriek tomu boli stoly rozostavané od seba v dostatočnej vzdialenosti. Vo vonkajších priestoroch sme mohli chodiť samozrejme bez rúšok a dopriať tak svojej koži dostatok toľko potrebného vitamínu D.

Samozrejme aj upratovacie služby boli v mierne upravenom režime - upratovanie izieb bol na objednanie na recepcii a upratovacia služba do izby vošla iba v prípade, že bola prázdna. Možnosť služieb ako pranie bielizne, výmena uterákov a pod. zostala zachovaná. Nikto nemal pocit obmedzenia vďaka opatreniam, ktoré boli v hoteli nastavené, naopak, užívali sme si tú výnimočnú situáciu, že máme celý hotel len pre seba.

Boli ste aj na nejakých výletoch?

Vzhľadom na to, že v Ománe, podobne ako v iných krajinách, platia epidemické opatrenia, a tak sme sa nemohli pohybovať mimo areál hotelového rezortu. Aj keď sme s napätím čakali, či v čase pobytu Ománska vláda reštrikcie neuvoľní a my by sme mohli vyraziť za krásami Ománu. Hoci sa tak nestalo, čas utiekol až moc rýchlo, pretože v spoločnosti báječných ľudí a veselých detí v exotickom raji to ani inak nejde. Aspoň máme možnosť tešiť sa na ďalšiu dovolenku v Ománe, aby sme mohli objavovať tento zatiaľ nie príliš známy kúsok zeme.

camels-in-omandepositphotos-98441246-xl-2015_c0a80301-56c3-a4d5.jpg

Aká je celkovo strava v Ománe?

Pretože ide o arabskú krajinu, v lokálnej kuchyni nájdeme predovšetkým arabský chlieb, ryžu, zeleninu, strukoviny (hlavne šošovicu), morské ryby (obzvlášť v oblasti Salalah, kde sa jedná o oblasť s bohatým podmorským životom - sardinky, tuniaci a pod.) , jahňacie a hovädzie mäso a tiež mäso ťavie, ktoré vedia pripraviť na 100 spôsobov. Nesmieme zabudnúť na sladkú kuchyňu, pretože v Ománe milujú sladké jedlá. Preto sú ich medové a oriešové zákusky absolútne neodolateľné. Tiež je to krajina banánov, granátových jabĺk a ďatlí, nesmie toto ovocie chýbať na žiadnom stole. Všetko potom spláchnu dúškom čerstvej kokosovej šťavy a pochopiteľne arabskou kávou, tzv. Kahwa a silným čiernym čajom.

V hotelovej reštaurácii však nájdete jedlá skôr európskeho štýlu, a ak chcete ochutnať miestnu kuchyňu, potom je možnosť vybrať si podľa vlastnej preferencie v a la carte reštaurácii. Sezónne ovocie ako jablká, mandarínky, melóny, banány, ananás, mango, hrozno je samozrejmosťou.

Musím povedať, že v hoteli varia naozaj výborne a každý večer na terase reštaurácie niečo dobré grilujú. Podávanie jedla v hotelovej reštaurácii zostalo formou bufetových stolov, pizzu či špagety vám podá kuchár, ktorý je chránený rúškom, rukavicami i plexisklom. Hlavné jedlá sú v uzavretých nádobách. Nápoje sú rozlievané a v neobmedzenom množstve.

S akými opatreniami ste sa stretli pri odchode z Ománu a s akými pri príchode späť na Slovensko?

Pred odchodom z hotela na letisko sme sa zaregistrovali na webovej stránke https://korona.gov.sk/ehranica. Po registrácii sme dostali potvrdenie potrebné pre účely pasovej kontroly na letisku v Bratislave pri prílete z Ománu. Po celú dobu transferu na letisko aj na letisku sme mali nasadené rúška. Na letisku boli všetky obchody otvorené bez obmedzení a bolo možné nakúpiť suveníry. Na palube lietadla až do príletu na letisko v Bratislave sme dodržiavali hygienické opatrenia. Po prílete z Ománu na Slovensko je 5-dňová karanténa a potom PCR test.

fanar-hotel-residences-hawana-salalah-oman-breakers-dining-9_0a14036f-56fd-881d.jpg

Komu túto destináciu odporúčate? Prečo ísť na dovolenku práve tam?

Dovolenku v Ománe odporúčam bez preháňania všetkým milovníkom prírody, oceánu, relaxu v tieni paliem i milovníkom výletov. Omán je destinácia, ktorá má mnoho polôh. Ako ja s obľubou hovorím - "Nech kopete do zeme kdekoľvek - bude to na zozname UNESCO". Všetky zážitky, ktore popisujem nižšie, sú však v súčasnosť pre covid opatrenia nedostupné.

Vyraziť môžete do miestnych hôr pohoria Dhofar, kde máte výhľad z nadmorskej výšky takmer 1000 m n.m., prejdete sa údolím Wadi Dawka, tu môžete v kľude rozjímať pri vodopádoch a miestnej rieke, kde vám bude robiť spoločnosť miestna ťavia rodinka, privoniate si k púštnej ruži a uvidíte, ako žijú ľudia z hôr, tzv. "Džabal". Alebo môžete zájsť do centra mesta Salalah a tam navštíviť nielen hlavnú mešitu sultána Kábus bin Saída, ale aj miestny trh Al Haffa, kde vás omámi všadeprítomná vôňa kadidla a ománskych parfumov.

A ak máte radi adrenalín, potom rozhodne odporúčam výlet na púšť Rub al Khali, ktorá vás rozhodne očarí svojimi majestátnymi piesočnými dunami, ktoré budete zdolávať v džípoch ... a až bude adrenalínu tak akurát, tak si v tichu púšte nájdete kúsok vlastnej duny, dáte si kávu a medové datle a vychutnáte si magický západ slnka, ktorý vám doslova učaruje.

Keď milujete oceán, potom sa môžete vydať na výlet na panenské pláže Fazayah, kde už samotná cesta cez hornatú oblasť Al MUGHSAIL bude dobrodružstvom. Zastavíte v Mies, kde môžete počkať na vodný gejzír, ktorý spôsobujú prieduchy v skale nad oceánom. A aby tých romantických zážitkov nebolo málo, tak vás na pláži Fazayah čaká báječný obed pod holým nebom na pláži.

fanar-hotel-residences-hawana-salalah-oman-ocean-beach-lifestyle_0a140371-5731-1f71.jpg
fanar-hotel-residences-hawana-salalah-oman-premium-beach-lifestyle_0a140371-577b-6e86.jpg

Kedy sa najbližšie letí do Ománu? Dá sa tam dovolenkovať počas celého roka?

V Ománe je hlavná sezóna v období od októbra do začiatku mája, kedy teploty vzduchu dosahujú 30 stupňov a teplota mora 26 stupňov. Od júna začína práve už spomínané obdobie monzúnových dažďov, kedy takmer stále mrholí a je pod mrakom. Vlhkosť vzduchu je vysoká a priemerná teplota je okolo 25 stupňov Celzia. Jedná sa o obdobie tzv. Khareefu (arabskej jesene) a vyskytuje sa práve v tejto oblasti, vďaka pohoriu Dhofar. Toto počasie nie je pre našinca práve populárne, ale je to hlavná sezóna obyvateľov susedných krajín, ktorí si jazdia užívať neskutočnú zeleň miestnej prírody, pretože na arabskom polostrove sa jedná snáď o jedinú lokalitu, kde sa všetko po dobu štvrť roka úplne zelená.

CK SATUR spustila pravidelné priame lety z Bratislavy, a tiež odlet z Košíc a to na najbližšiu sezónu v čase od 13.02. do 01.05. Sezóna tak začína jarnými prázdninami, či zamilovaným obdobím Valentína. Pre rodiny s deťmi budú počas celej sezóny k dispozícií dvaja slovenskí animátori Planet Fun. Verím, že ak už sa do Ománu vydáte kedykoľvek, určite nebudete ľutovať. Omán je krajinou, ktorú stojí zato objavovať.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok