Zistili, či vakcína od Pfizeru zaberá aj na zmutovaný britský vírus

TA3 TASR
20.1.2021 15:28

Vakcína vyvinutá spoločnosťami BioNTech a Pfizer je pravdepodobne účinná aj voči nákazlivejšiemu variantu nového druhu koronavírusu označovaného B.1.1.7, ktorý sa v decembri začal šíriť v Británii. Informovali o tom britská televízia ITV a denník Financial Times.

Zistili, či vakcína od Pfizeru zaberá aj na zmutovaný britský vírus
TASR/AP

V novej, zatiaľ nerecenzovanej štúdii, výskumníci z BioNTech-u zhromaždili údaje z analýz vzoriek krvi odobratých 16 osobám - polovica z nich mala viac ako 55 rokov -, ktoré už dostali vakcínu od konzorcia Pfizer/BioNTech v predchádzajúcich klinických skúškach. Zistili, že laboratórne upravená verzia vírusu, nesúca všetkých mutácie variantu B.1.1.7, bola neutralizovaná protilátkami. Spoločnosť Pfizer uviedla, že testovanie zahŕňalo 16 rôznych mutácií objavujúcich sa v nových variantoch vírusu a žiadna z nich nemala významný vplyv na efektivitu vakcíny.

Podľa vedcov tieto výsledky naznačujú, že je nepravdepodobné, aby variant B.1.1.7 dokázal prelomiť ochranu, ktorú poskytuje vakcína od spoločností BioNTech a Pfizer. Výsledky podobnej štúdie zverejnenej ešte začiatkom januára naznačili, že vakcína dokáže ochrániť organizmus aj pred variantom vírusu SARS-CoV-2 s označením N051Y objaveným v Juhoafrickej republike a oficiálne nahláseným tamojším ministerstvom zdravotníctva 18. decembra 2020.

Aj keď vakcíny proti súčasným variantom sú zatiaľ účinné, výrobcovia a regulačné orgány sa začínajú pripravovať na ďalšiu mutáciu vírusu, píše FT. Ak sa doterajšie vakcíny stanú výrazne menej účinnými, výrobcovia budú musieť prispôsobiť ich zloženie a vyrobiť nové šarže. Vedci spoločnosti BioNTech uviedli, že na rozdiel od chrípkových vakcín nebol v prípade vakcíny proti ochoreniu COVID-19 stanovený okamih, v ktorom ju bude treba upraviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok