SLK žiada usmernenie pri vydávaní potvrdení o prekonaní koronavírusu

TA3 TASR
20.1.2021 13:08

Slovenská lekárska komora vyzvala ministerstvo zdravotníctva, aby vydalo jasné usmernenie v prípade potvrdení pre pacientov, ktorí za posledné tri mesiace prekonali koronavírus. Komore sa nepozdáva, že si po potvrdenie majú chodiť pacienti osobne do ambulancie všeobecného lekára.

Žiadajú jasné usmernenie

SLK žiada od ministerstva zdravotníctva jasné usmernenie pri vydávaní potvrdení pre pacientov, ktorí za posledné tri mesiace prekonali ochorenie COVID-19. Komore sa nepozdáva, že si po potvrdenie majú chodiť pacienti osobne. Informovala o tom hovorkyňa SLK Nancy Závodská. Podľa ministerstva zdravotníctva potvrdenie je možné vystaviť aj elektronicky.

Súčasný stav, keď pacienti musia osobne prísť do ambulancie všeobecného lekára po potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19, je podľa SLK absolútne neprijateľný. "Po prvé ide o zbytočné vyťahovanie peňazí od občanov a po druhé, čo je oveľa závažnejšie - v čase lockdownu je to ohrozovanie zdravia pacientov i lekárov, keďže znovu dochádza k väčšiemu pohybu osôb," vysvetlila Závodská.

Potvrdenie môže lekár vystaviť elektronicky

SLK považuje za logické, aby príslušné kontrolné orgány uznávali certifikáty, prípadne SMS, o pozitivite. "Sú de facto jasným dokladom, že pacient COVID-19 prekonal, z ktorých sa dá jednoducho vypočítať, či už prešli požadované tri mesiace, aby takýto občan nemusel ísť na povinné testovanie," dodala Závodská.

Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že potvrdenie môže lekár človeku, ktorý prekonal ochorenie COVID-19, vystaviť aj elektronicky. "V zdravotnej dokumentácii bude originál tohto potvrdenia. V súčasnej situácii je toto potvrdenie potrebné aj na základe odporúčaní odborníkov," dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok