Spojené štáty majú nového prezidenta, Joe Biden zložil prísahu

TA3 TASR ČTK
20.1.2021 17:50

Výrazné a pre mnohých škandalózne obdobie vlády Donalda Trumpa v Bielom dome sa skončilo. Trump, hoci proti svojej vôli, odovzdal funkciu prezidenta Joeovi Bidenovi, ktorý sa tak stal 46. prezidentom USA. Bidenovu inauguráciu a odovzdávanie moci v nepokojných Spojených štátoch sme s vami sledovali vo vysielaní TA3 aj online na našom webe.

Online článok o inaugurácii nového amerického prezidenta sme ukončili.

23:00 Očakáva sa, že Biden začne hneď pracovať. Pripravenú má už sériu výkonných nariadení týkajúcich sa klímy, imigrácie i ďalších otázok. Záverečný ceremoniálny príchod do Bieleho domu uzavrel skrátenú inauguráciu 46. prezidenta Spojených štátov.

22:37 Nový americký prezident dorazil po zložení prísahy pred washingtonským Kapitolom do Bieleho domu. Spolu s prvou dámou Jill Bidenovou vstúpil popoludní miestneho času do prezidentského sídla po prvý raz už ako šéf exekutívy Spojených štátov.

Po skrátenej jazde s prezidentskou eskortou ulicami Washingtonu, ktoré boli v dôsledku opatrení súvisiacich s bezpečnosťou i pandémiou koronavírusu takmer prázdne, prešiel prezidentský pár posledné metre k hlavnému vstupu do Bieleho domu pešo."Je to pocit, akoby som išiel domov," povedal Biden reportérovi televízie NBC News. Krátko na to do Bieleho domu prišla aj viceprezidentka Kamala Harrisová, prvá žena na tomto poste v USA.

22:31 Prezident sa v stredu zúčastnil aj na slávnostnej prehliadke vojakov amerických ozbrojených síl pri Kapitole, sídle Kongresu vo Washingtone, kde predtým prebiehala jeho inaugurácia. Biden tak prvýkrát vystupoval v úlohe hlavného veliteľa armády. Pred východným krídlom Kapitolu stála vedľa Bidena aj viceprezidentka Kamala Harrisová, po ich boku boli prvá dáma USA Jill Bidenová a viceprezidentkin manžel Douglas Emhoff. Okolo nich pochodovali ceremoniálne vojenské jednotky a kapely.

Biden občas zasalutoval vojakom pochodujúcim okolo, v súlade s tradíciou, ktorá siaha do čias prvého prezidenta republiky Georgea Washingtona. Biden a Harrisová potom navštívili Národný cintorín v Arlingtone, blízko metropoly Washington, a vzdali poctu americkým vojakom padlým vo vojnách - uctili si ich pri "Hrobe neznámeho vojaka".

biiii_0a140370-a1be-efda.jpg

22:19 Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová zablahoželala novému prezidentovi so slovami, že sa teší na "novú kapitolu" v nemecko-amerických vzťahoch. "Moja najvrúcnejšia gratulácia k vašej inaugurácii, prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová - bola to skutočná oslava americkej demokracie," uviedla Merkelová v tvíte, ktorý zverejnil jej hovorca Steffen Seibert.

21:57 Inaugurácii sme sa venovali aj v mimoriadnej časti relácie Téma dňa. Pozrite si, ako ju zhodnotili naši hostia.

21:53 Twitter po slávnostnej inaugurácii odovzdal i ďalšie oficiálne účty Bieleho domu ako @FLOTUS (First Lady of the United States - prvá dáma Spojených štátov), @VP (viceprezident), @whitehouse (Biely dom) či @PressSec (White House Press Secretary - tlačový tajomník Bieleho domu) a aktivovali nový účet @SecondGentleman (druhý pán) pre manžela viceprezidentky Kamaly Harrisovej.

21:23 Joe Biden sa ľuďom prihovoril už aj prostredníctvom svojho oficiálneho prezidentského Twitter účtu.

21:05 Rusko vyzvalo novú administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby zaujala "konštruktívnejší" prístup k rozhovorom o predĺžení zmluvy Nový START, čo je posledná platná dohoda Washingtonu s Moskvou o kontrole zbrojenia. Vypršať má 5. februára.

"Očakávame, že nová administratíva USA zaujme konštruktívnejší prístup v dialógu s nami," uviedlo vo vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. "My sme pripravení na takúto prácu podľa zásad o rovnakých právach a ak sa budú brať do úvahy obojstranné záujmy."

20:39 Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli zablahoželal novému americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a vicepreprezidentke USA Kamale Harrisovej k ich inaugurácii a nového šéfa Bieleho domu pozval, aby vystúpil s prejavom na pôde europarlamentu. Sassoli vyjadril nádej, že nová administratíva USA predstavuje začiatok novej éry transatlantických vzťahov. "Svet potrebuje silné vzťahy medzi Európou a USA," zdôraznil šéf EP.

20:24 Britský premiér Boris Johnson zablahoželal novému prezidentovi USA Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harrisovej k slávnostnému uvedeniu do úradu. Harrisovej inauguráciu označil Johnson v tvíte za historickú. "Vedenie Ameriky je životne dôležité v záležitostiach, na ktorých záleží nám všetkým - od klimatických zmien až po ochorenie COVID-19. A ja sa teším sa spoluprácu s prezidentom Bidenom," napísal Johnson. Joe Biden bude "naozajstným priateľom Írska", uviedol v stredu írsky premiér Micheál Martin a vyzdvihol korene amerického prezidenta siahajúce do tejto európskej krajiny.

20:02 Pozrite si aj niekoľko momentov z inaugurácie. Speváčka Lady Gaga zaspievala národnú hymnu.

19:49 Aj predseda národnej rady Boris Kollár gratuluje novému prezidentovi. "Želám mu veľa rozvahy a správnych rozhodnutí," uviedol na sociálnej sieti v reakcii na inauguráciu nového prezidenta Spojených štátov.

19:24 Inauguráciu sme sledovali naživo aj v našom špeciálnom Štúdiu TA3. Udalosti komentovali Gilbert Futó a Branislav Kováčik.

19:09 Predseda slovenskej vlády Igor Matovič zaželal novému prezidentovi USA "silu a vytrvalosť", aby mohol napĺňať svoje poslanie zahojenia rozporov v spoločnosti. "Teším sa na prekonanie dnešných a zajtrajších výziev a budovanie silných transatlatických vzťahov. Slovensko je pripravené byť angažovaným partnerom a spojencom s hodnotami, ktoré definujú svet demokracií," napísal premiér na sociálnej sieti Twitter.

18:52 Pozrite si aj celú prísahu a prejav prezidenta USA Joea Bidena.

18:43 Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že nástup nového prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harris bude znamenať posilnenie vzájomných vzťahov medzi SR a USA. V tejto súvislosti zaslala novému prezidentovi USA blahoprajný list. Čaputová v liste poďakovala Bidenovi za dlhodobý záujem o strednú Európu "ktorý ukázal už v minulosti pri podpore integrácie nášho regiónu do Severoatlantickej aliancie".

18:30 Pozrite si, ako vyzerala prísaha viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej.

18:25 Slovenská republika potvrdzuje pripravenosť a záujem spolupracovať s nastupujúcou administratívou a pokračovať v prehlbovaní vzájomných vzťahov medzi SR a USA. Informovali o tom z tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí v reakcii na inauguráciu nového prezidenta USA Joea Bidena.

"SR gratuluje novému prezidentovi Spojených štátov amerických Joeovi Bidenovi k nastúpeniu do úradu a želá mu veľa síl a úspechov pri výkone tejto náročnej funkcie," poznamenal rezort s tým, že Spojené štáty sú strategickým partnerom a spojencom SR. "Slovensko plánuje aktívne prispieť nielen k obnoveniu, ale aj k rozšíreniu dialógu EÚ s USA," spresnilo MZVEZ.

18:19 Biden sa po prvýkrát prihovoril ľuďom ako nový prezident USA. Hovoril o boji proti pandémii a zdôraznil aj to, že chce riešiť nerovnosti medzi ľuďmi. Podľa jeho slov je pred ním ešte veľa práce.

biden_0a14036f-66e4-82a7.jpg

17:58 Biden zložil prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa. Počas prísahy mal ruku položenú na Biblii, ktorú držala jeho manželka Jill. "Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov. Tak mi Boh pomáhaj," povedal Biden.

17:49 Joe Biden zložil prísahu po Kamale Harrisovej, stal sa 46. prezidentom Spojených štátov amerických.

17:42 Kamala Harrisová zložila prísahu a stala sa oficiálne novou viceprezidentkou USA.

17:15 Joe Biden a Kamala Harrisová sú už v sídle Kongresu, kde okolo 18:00 stredoeurópskeho času zložia prísahu a ujmú sa oficiálne svojich funkcií. Na slávnosti sa zúčastňujú zákonodarcovia a niekoľko exprezidentov.

17:04 Na TA3 sa začalo špeciálne inauguračné štúdio. V rámci vysielania odznie analýza štvorročného volebného obdobia Donalda Trumpa, diskutovať sa bude  o ambíciách a plánoch Joea Bidena a neopomenie sa ani dianie a nepokoje uplynulých dní, ktoré vyvrcholili útokom na Kapitol 6. januára. Diváci TA3 si naživo budú môcť pozrieť a vypočuť celý priebeh inaugurácia, vrátane zloženia prísahy a slávnostného inauguračného prejavu, ktorý bude tlmočený do slovenčiny.

16:30 Pozrite si spravodajský blok venovaný inauguračnému dňu vo vysielaní TA3.

16:25 Biden začal svoj dnešný program účasťou na bohoslužbe v rímskokatolickej Katedrále svätého Matúša, ktorá sa nachádza neďaleko Bieleho domu vo Washingtone. Sprevádzali ho jeho manželka Jill Bidenová a budúca viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom Douglasom Emhoffom. Televízia CNN upozorňuje, že Biden bude iba druhým katolíkom na čele Spojených štátov.

Biden strávil noc z utorka na stredu v oficiálnom hosťovskom prezidentskom dome nazývanom Blair House, čo je tiež tradičný krok pred inauguráciou prezidenta.

16:05 Inaugurácia sa blíži, Joe Biden zverejnil na svojom Facebooku video.

16:00 Poslanci Európskeho parlamentu v Bruseli privítali inauguráciu Joa Bidena ako príležitosť pre Európu posilniť väzby s USA a spoločnými silami riešiť výzvy a hrozby, ktoré stoja pred demokratickým systémom. Poslanci o "výmene stráží" v Bielom dome diskutovali s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou.

15:50 Na základni amerického letectva a námorníctva v Marylande Trump vystúpil so záverečným príhovorom vo svojej funkcii. "Prajem novej administratíve veľa šťastia a veľké úspechy. Myslím si, že budú mať veľký úspech, majú základ urobiť niečo skutočne veľkolepé," povedal Trump, pričom poďakoval svojej rodine a zamestnancom. Trump zároveň sľúbil, že "v nejakej podobe sa vráti". "Boli to neuveriteľné štyri roky... Neboli sme bežnou administratívou," poznamenal.

15:40 "V Amerike je nový deň," napísal Joe Biden na svojom Facebooku k fotografii slávnostného Kapitolu.

15:10 "Boli to neuveriteľné štyri roky, spoločne sme toho toľko dokázali," povedal odchádzajúci prezident Trump skupine svojich priaznivcov na leteckej základni za Washingtonom. Pred odletom na Floridu poprial Bidenovej administratíve veľa šťastia a úspechov. Svoje plány na nastávajúce mesiace nešpecifikoval.

14:45 Nástupom Joea Bidena sa výrazne zlepšia vzťahy medzi Európskou úniou a USA, ktoré sa doteraz nevyvíjali dobre. Uviedol to počas rokovania vlády minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "V ostatnom období, a nielen počas pôsobenia prezidenta Trumpa, sa Spojené štáty a Európa vzájomne od seba vzďaľovali. Začali sme, bohužiaľ, žiť v takých vzdialených svetoch. Američania vo svojom, my vo svojom," poznamenal Korčok.

14:25 Donald Trump naposledy vo funkcii prezidenta opustil Biely dom. S manželkou Melaniou nasadli do helikoptéry a odleteli do Marylandu. Bidenovej inaugurácie sa Trump nezúčastní.

helikoptera_c0a80401-31ae-6774.jpg

14:00 Trump zbavil súčasných aj bývalých členov svojej administratívy povinnosti dodržať etickú prísahu, ktorá zahŕňala aj päťročný zákaz lobingu. Išlo o jedno z jeho posledných rozhodnutí v prezidentskom úrade.

13:40 Dobrým dňom pre demokraciu nazval dnešnú inauguráciu nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier. Vyjadril sa tak vo videoposolstve, ktoré zverejnil na svojej oficiálnej webovej stránke, ako aj na sociálnych sieťach.

13:05 Joe Biden plánuje počas prvých hodín na poste šéfa Bieleho domu podpísať v stredu 15 výkonných nariadení týkajúcich sa ochrany klímy, imigrácie, boja proti novému koronavírusu, ako aj ekonomickej situácii v krajine. Informovali o tom agentúry AFP a AP s tým, že tak zruší viacero sporných nariadení svojho predchodcu.

12:45 Dnešnú inauguráciu sprevádzajú mimoriadné bezpečnostné opatrenia. Podľa odhadov je vo Washingtone DC okolo 25-tisíc členov Národnej Gardy. Na bezpečnosť budú dohliadať spolu s policajtmi či agentmi tajných služieb.

12:30 Nástup Bidena do funkcie privítala i predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Tento nový začiatok v Amerike je okamih, na ktorý sme dlho čakali," povedala von der Leyenová zákonodarcom EÚ v Bruseli len niekoľko hodín predtým, než Joe Biden zloží slávnostnú prísahu.

12:00 Televízia TA3 po amerických prezidentských voľbách pripravila ďalšie mimoriadne štúdio venované inaugurácii Joea Bidena.

11:30 Trump sa s občanmi USA predsa len rozlúčil vo svojom poslednom prejave. Nástupcu v ňom nespomenul no svoje pôsobenie v úrade označil za zázrak.

11:10 Obdobie pred inauguráciou poznačil aj škandalózny útok na Kapitol. Násilnosti v americkom sídle Kongresu vo Washingtone si vyžiadali životy niekoľkých ľudí, keď stúpenci dosluhujúceho Trumpa zaútočili na budovu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie o potvrdení víťazstva Joea Bidena v prezidentských voľbách.

11:05 Je to zmanipulované. Je to dohodnuté," okomentoval Donald Trump víťazstvo novozvoleného prezidenta Joea Bidena. Svoje tvrdenia, že víťazstvo v amerických prezidentských voľbách mu ukradli, opakoval Trump aj na prvom povolebnom zhromaždení. Davu vo Valdoste v štáte Georgia povedal, že aj tak nakoniec zvíťazí.

11:00 Donald Trump bude prvým prezidentom za posledných 152 rokov, ktorý sa rozhodol nezúčastniť na inaugurácii svojho nástupcu. Pozrite si, aké zaujímavosti sprevádzali inaugurácie prezidentov v americkej histórii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok