Toto sú krajiny, ktoré odporúča skúsený a obľúbený sprievodca CK Satur navštíviť tento rok

TA3, CK Satur a Roberta Gregorová
19.1.2021 18:25

Lákajú vás africké dobrodružstvá či škandinávske hygge? Poznávanie v roku 2021 bude iné, no o to vzácnejšie. CK Satur láka exotikou aj spoznávaním v rámci Európy. Sprievodca Marcel Šmátrala odporúča napríklad škótske ostrovy Orkneje a Hebridy, Švédsko a Švajčiarsko.

Toto sú krajiny, ktoré odporúča skúsený a obľúbený sprievodca CK Satur navštíviť tento rok
CK Satur

Marcel, vy pôsobíte ako sprievodca už  19 rokov. Ako bude podľa Vás vyzerať cestovanie v roku 2021

Nebude sa dať cestovať úplne všade a tak často, ako sme boli doteraz zvyknutí, ale každopádne cestovať sa dá aj teraz, sám som bol počas Silvestra sprevádzať v Turecku, a cestovať sa bude aj v 2021. Otázkou len bude kam. Ja osobne by som si ale vsadil na zájazdy v rámci Európy a niekoľko exotických destinácií v Karibiku, Afrike a postupne v Ázii. Po skončení zákazu vychádzania na Slovensku, verím, že ešte tento rok, bude možné pokračovať aj v poznávaní našej krajiny.

 

svajc3_0a140371-13e3-44a4.jpg

Aké nové poznávacie zájazdy pribudli do ponuky CK Satur na rok 2021?

Nových zájazdov pribudlo veľmi veľa. Pôvodne sme mali novinky ako napríklad Saudskú Arábiu, Sokotru, Bahrajn s Kuvajtom, okruhy Južnou či strednou Amerikou. Tie sa ale tento rok zrejme nebudú realizovať. Priebežne vyhodnocujeme situáciu v jednotlivých krajinách a  po ich otvorení flexibilne pridávame nové poznávacie zájazdy alebo program existujúcich zájazdov upravujeme tak, aby reflektoval na aktuálne opatrenia a ponúkal klientom maximálnu bezpečnosť. Z noviniek, ktoré sú pripravené na tento rok vyberám napríklad mimoriadne pôsobivé škótske ostrovy Orkneje a Hebridy, vrelo odporúčam Veľký okruh Švédskom, nádherný sedemdňový Veľký okruh Švajčiarskom, programovo bohatý Veľký okruh Poľskom, program, ktorý ocenia i deti, ale i dospelí – so safari, kúpaním na Tropických ostrovoch, rozprávkovými mestami Goslar, Brémy či Quedlinburg a s trošku nepozývavým názvom Dolné Sasko. Do ponuky pribudli aj Perly Baltiku s najkrajším severopoľským mestom Gdaňsk, Sopotami, ruským Kaliningradom, švédskym Štokholmom a najväčším a pre nás absolútne nepoznaným ostrovom Gotland – ponúkajúcim nielen najlepšie zachované stredoveké mestské jadro s fenomenálnymi hradbami vo Visby, ale aj unikátne vápencové kamenné útvary – raukary. Toto všetko za sedem dní. Staronovým zájazdom je aj zimné Laponsko s návštevou Santa Clause, ľadového hotela, pozorovanie  polárnej žiary, návštevou sobej či husky farmy, zoo so severskými zvieratami ako pižmoň, los či rosomák a jazdou na snežných skútroch.

gdansk1_c0a80301-1415-aaab.jpg

Ktoré z nich budete Vy osobne sprevádzať a na ktorý sa tešíte najviac?

Ja mám síce už dlhšiu dobu osobný kalendár zájazdov na tento rok, ale vďaka premenlivosti situácie v jednotlivých krajinách zostáva prevažne pri plánoch, ale vždy s nádejou. Naplánované mám zájazdy ako Uzbekistan s Turkmenistánom, To najlepšie z Thajska, nové okruhy Srí Lankou, Najkrajšie adventné trhy Európy, Nemecka či Rakúska, Veľký okruh Švajčiarskom, Poľskom, Rakúskom, Švédskom, Dánskom, Nórskom, Portugalskom, verím, že sa nám podarí z nich zrealizovať čo najviac. Sprevádzať by som mal aj Laponsko, okruh Francúzskou riviérou, ale aj množstvo jednodňových zájazdov po stredoeurópskych krajinách. Veľmi sa ale teším na už spomínané Perly Baltiku, Dolné Sasko ale aj nový štvordňový okruh po najkrajších slovenských jaskyniach či novo pripravený poznávaco-pobytový okruh Dominikánskou republikou.

 

baltik-2_0a140371-1452-b8c0.jpg

Aké sú Vaše obľúbené poznávacie zájazdy zo staršej ponuky?

Medzi moje najobľúbenejšie patria všetky zájazdy do Škandinávie, predovšetkým zájazd Kráľovstvo dánske, nórske a švédske, v rámci ktorého môžete zhliadnuť všetky tri severské kráľovstva. Tento zájazd je zameraný hlavne na metropoly Oslo, Štokholm a Kodaň, na kultúrne pamiatky, zámky, kostoly. Milovníci prírody si prídu na svoje pri okruhu Nórsko – v krajine trolov, tento zájazd pokrýva síce aj mestá Oslo, Bergen či olympíjsky Lillehammer, gro je zamerané na prekrásnu nórsku prírodu, to čo robí Nórsko Nórskom, vodopády, ľadovce, fjordy či pohoria. K obľúbeným stáliciam by som zaradil aj zájazd Škótsko – Faerské ostrovy – Island. Vlani sa nám osvedčil aj špeciálne na toto „koronové“ obdobie pripravený Veľký okruh Rakúskom, zameraný prevažne na prírodu, hrady a malé mestečká a tiež poznávanie Slovenska.

 

norsko2_0a140371-1483-4651.jpg

Tak ako aj pri pobytových dovolenkách, rovnako aj pri poznávacích zájazdoch ponúka CK Satur výhodu pri kúpe First Moment. Aké sú výhody kupovania zájazdov v predstihu?

Ako aj po minulé roky sú zľavy First Moment pri poznávačkách najvyššie v porovnaní so  zľavami na poslednú chvíľu tzv. Last Minute. Okrem toho na začiatku sezóny si je možné vybrať destináciu, hotel či samotný zájazd z kompletnej ponuky, zatiaľ čo tesne pred začiatkom prázdnin resp. krátko pred uskutočnením zájazdu máte ponuku výrazne obmedzenú už len produktmi, ktoré zostali.

norsko3_0a140371-14b1-4cc0.jpg

Aké ďalšie výhody, ktoré majú uľahčiť ľudom rozhodovanie, či vycestovať, ponúka CK Satur?

Rozhodnutie, či vycestovať, musí v prvom rade učiniť každý sám. Dôležité je mať túžbu opäť cestovať a cestovať do tých krajín, ktoré sú bezpečné. Aj na to tu je cestovka, pretože tá dáva istotu, že Vás zoberie len tam, kde je to naozaj ok a keby sa niečo stalo, je tam s Vami sprievodca, ktorý sa o všetko postará. Tento rok k výhodám pribudla aj 100% garancia vrátenia peňazí a pri poznávacích zájazdoch realizovaných na charterových letoch z Bratislavy aj služba Satur Covid Garancia s množstvom výhod a flexibility pri prípadnom rušení zájazdu.

baltik_0a140371-14e6-0938.jpg

Kam sa dá ísť najbližšie 2 mesiace na poznávačku?

Z destinácií, kam netreba žiaden test a ani nie je podmienkou absolvovanie povinnej karantény to k dnešnému dňu sú napríklad Tanzánia so Zanzibarom, Dominikánska republika či Mexiko, z Európy Bulharsko, Švédsko, Portugalsko, Francúzsko, za určitých okolností aj Poľsko a Švajčiarsko. Z destinácií, do ktorých treba splniť isté podmienky pre vstup, na ktoré vidíme, že si ľudia postupne bez problémov zvykajú a dokonca veľmi oceňujú, je napríklad garancia toho, že na palube lietadla budú iba negatívne testovaní cestujúci, sú krajiny ako Emiráty, Laponsko a pribudne Srí Lanka, či Jordánsko.

xxx_0a140371-15c4-7573.jpg

Čomu dávate Vy osobne prednosť, poznávacím alebo pobytovým zájazdom a prečo?

Jednoznačne poznávacím zájazdom. Tento typ aj takmer výlučne sprevádzam. Viem pochopiť, že mnohí klienti si prichádzajú k moru oddýchnuť, vypnúť a oddávať sa sladkému ničnerobeniu, no ja považujem každú voľnú hodinu, strávenú pri mori, za nevyužitú. Mám pocit, že ten čas je možné, z poznávacieho hľadiska, využiť ešte o čosi hodnotnejšie. Pri mnohých poznávacích zájazdoch po exotických destináciách ako napríklad Srí Lanka, Thajsko či Karibik, máme po skončení poznávacej časti ešte niekoľko dní na zrelaxovanie pri mori. Ja sa však aj počas týchto voľných dní, snažím vždy ponúknuť rôzne výlety alebo iné aktivity, ochutnávky lokálnych gastronomických špecialít, ale hlavne vždy maximum poznania.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok