Navaľného budú súdiť pre údajnú urážku veterána z videospotu

TA3 TASR
19.1.2021 12:14

Pred súdom v Moskve sa v stredu začne pojednávanie vo veci urážky cti účastníka Veľkej vlasteneckej vojny, z ktorej je obvinený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj.

Navaľného budú súdiť pre údajnú urážku veterána z videospotu
TASR/AP

Označil ich za "skorumpovaných lokajov"

Vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy o tom informoval Navaľného právnik Vadim Kobzev. Obvinenie Navaľného súvisí s propagandistickým spotom televízie RT, ktorý slúžil počas leta minulého roku v rámci kampane pred sporným "referendom" o zmenách v ruskej ústave. Okrem niekoľkých známych ruských osobností v ňom účinkoval aj veterán druhej svetovej vojny Ignat Arťomenko z Moskvy. Ich úlohou bolo pred kamerou prečítať po vete z preambuly ruskej ústavy.

Navaľnyj v následnej reakcii na videospot označil všetkých účinkujúcich za "skorumpovaných lokajov", "hanbu krajiny" a "zradcov" - samotného veterána však konkrétne nespomenul. Po podnete sa kauzou začal zaoberať Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom), ktorý veterána označil za poškodenú stranu. Známy prokremeľský komentátor Vladimir Solovjov a štátne médiá kritizovali Navaľného za rehabilitáciu nacizmu.

Podľa Kobzeva nie je jasné, či sa na stredajšom pojednávaní zúčastní aj Navaľnyj, ktorý je po vzatí do väzby na 30 dní v 14-dňovej karanténe pre pandémiu choroby COVID-19. Kobzev spresnil, že predvolanie na toto pojednávanie dostal Navaľnyj ešte v októbri a bol by sa naň dostavil, keby ho súd v pondelok v inej kauze nebol vzal do väzby.

Právnik pripustil, že stredajšie pojednávanie by sa mohlo uskutočniť aj v online režime, aj keď si nie je istý, či súd má na to technické možnosti. "Dodal však, že v prípade Navaľného je možné všetko". Na súdnom pojednávaní by podľa Kobzeva mali vystúpiť svedkovia, nie však samotný veterán, ktorý žiadal, aby sa pojednávalo bez jeho prítomnosti.

Kauzu označujú za politicky motivovanú

Navaľnyj a jeho tím označujú túto kauzu za politicky motivovanú, pričom podľa spravodajského portálu Meduza.io poukazujú aj na prepojenie medzi Atťomenkovými príbuznými a inými aktérmi káuz, v ktorých je Navaľnyj vyšetrovaný. V Navaľného tábore sa objavili dohady, že Arťomenko nie je až takým hrdinom druhej svetovej vojny, za akého je v médiách vydávaný.

Za obvinenie z trestného činu urážky na cti v Rusku hrozí pokuta až päť miliónov rubľov (55 808 eur) a päťročné väzenie. O dva týždne, 2. februára, začne súd pojednávať o tom, či Navaľnému zmení podmienečný treste vynesený v roku 2014 v kauze Yves Rocher na nepodmienečný. Navaľnyj a jeho podporovatelia tvrdia, že aj tento prípad je politicky motivovaný. Zatknutie kremeľského kritika po jeho prílete z Nemecka do Ruska vyvolalo vlnu kritiky západných krajín, ktoré požadujú jeho okamžité prepustenie na slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok