Predložili zákon o zaokrúhľovaní, má znížiť obeh drobných centov

TA3 TASR
18.1.2021 19:21

Hodnota nákupov pri platbe v hotovosti by sa mala zaokrúhľovať tak, aby sa významne obmedzil obeh jedno- a dvojcentových mincí. Túto možnosť chce zaviesť Ministerstvo financií novelou zákona o cenách, ktorú predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Rezort financií informoval, že jedno- a dvojcentové mince naďalej zostanú zákonným platidlom.

"Matematický spôsob zaokrúhľovania predstavuje neutrálny, spravodlivý spôsob pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho. Mesačný náklad zaokrúhľovania predstavuje rozpätie 0 – 2 centy. Zaokrúhli sa až výsledná cena nákupu, ak je platená v hotovosti," priblížilo MF. Návrh zákona sa vypracováva na základe programového vyhlásenia vlády a rámcového plánu legislatívnych úloh vlády.

Slovensko tak nasleduje niektoré krajiny eurozóny, ktoré sa pre takéto riešenie rozhodli na národnej úrovni s tým, že jedno- a dvojcentové mince naďalej zostanú zákonným platidlom až do ich zrušenia Radou EÚ po porade s Európskym parlamentom a Európskou centrálnou bankou (ECB) na úrovni eurozóny.

"Touto úpravou dôjde k zjednodušeniu vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku, znížia sa náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie jedno- a dvojcentových mincí, a aj k pozitívnemu efektu na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí," tvrdí rezort financií.

Zaokrúhľovanie by malo byť len v prípade hotovostných platieb, keďže cieľom navrhovanej zmeny je obmedzenie obehu mincí, ktoré súvisia s hotovosťou. Pri platbe do 5 centov sa navrhuje zaokrúhlenie na 5 centov. Účinnosť zákona navrhuje MF od 1. januára 2022. Medzirezortné pripomienkové konanie k návrhu zákona by sa malo skončiť 5. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok