Ochránia národ. Nemci rozdajú desiatky miliónov respirátorov FFP2

TA3 TASR
18.1.2021 15:26

Nemecká vláda sa rozhodla zvýšiť počet ľudí, ktorí dostanú poukaz na respirátory typu FFP2 s cieľom ochrany pred nákazou novým koronavírusom. Pôvodne vláda rátala s 27 miliónmi príjemcov, najnovšie ich počet zvýšila na 34,1 milióna. Informoval o tom minister zdravotníctva Jens Spahn.

Ochránia národ. Nemci rozdajú desiatky miliónov respirátorov FFP2
TASR/AP (ilu)

Medzi ohrozené skupiny patria podľa nemeckej vlády ľudia starší ako 60 rokov a pacienti s niektorými chronickými ochoreniami. Každý z nich si bude môcť prostredníctvom poukážok v najbližších dňoch vyzdvihnúť v lekárni 12 respirátorov typu FFP2.

V reakcii na šírenie nákazlivejších kmeňov koronavírusu sa spolková kancelárka Angela Merkelová rozhodla zvolať na utorok ďalšie kolo rokovaní s premiérmi 16 spolkových krajín. Rokovať sa má aj o predĺžení lockdownu na február. V súčasnosti sú v Nemecku zatvorené školy a niektoré podniky, ktorých prevádzka nie je podľa vlády nevyhnutná.

Občania majú zákaz stretávať s viac ako jednou osobou mimo vlastnej domácnosti. Nie je zatiaľ jasné, či vláda plánuje tieto opatrenia sprísniť. Údajne však zvažuje nočné zákazy vychádzania a povinné nosenie respirátorov typu FFP2 v obchodoch a hromadnej doprave. Povinné nosenie respirátorov v obchodoch a hromadnej doprave už zaviedlo Bavorsko.

Inštitút Roberta Kocha potvrdil, že v Nemecku sa doteraz vyskytlo 2,04 milióna prípadov nákazy koronavírusom, pričom 46.633 osôb nákaze podľahlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok