Neprijateľné, prepustite ho, reagujú lídri na zadržanie Navaľného

TA3 TASR
17.1.2021 23:41

Zatknutie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného po jeho prílete z Berlína do vlasti odsúdili viacerí zahraniční politici a vyzvali ruské úrady, aby disidenta prepustili na slobodu. Vyjadrenia priniesla tlačová agentúra AFP a sociálna sieť Twitter.

Neprijateľné, prepustite ho, reagujú lídri na zadržanie Navaľného
TASR/AP

Český minister vidí politickú motiváciu

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček: "Zadržanie Navaľného je politicky motivované. Bol zatknutý za svoje názory, nie za to, čo je mu formálne kladené za vinu. Ruský režim tým porušuje medzinárodné zmluvy o ľudských právach. Budem požadovať, aby sme sa tomu venovali na najbližšom únijnom rokovaní rady ministrov zahraničných vecí (FAC)."

Predseda Európskej rady Charles Michel: "Zadržanie Alexeja Navaľného po jeho príchode do Moskvy je neprijateľné. Vyzývam preto ruské úrady, aby ho okamžite prepustili."

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell: "Ruské úrady musia rešpektovať Navaľného práva a bezodkladne ho prepustiť. Politizácia súdnej moci je neakceptovateľná."

Poradca novozvoleného amerického prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan: "Navaľnyj by mal byť ihneď prepustený a páchatelia tohto nehorázneho útoku na jeho život sa musia zodpovedať. Ataky Kremľa na Navaľného nie sú iba porušením ľudských práv, ale aj urážkou ruského ľudu, ktorý chce, aby jeho hlas bol vypočutý."

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis: "Zadržanie opozičného lídra Alexeja Navaľného a jeho predošlé otrávenie je absolútne neprijateľné. Európska únia by mala zvážiť uvalenie ďalších sankcií na všetkých zodpovedných."

Z otrávenia vinil Kremeľ

Ruská Federálna služba pre výkon trestu vo vyhlásení uviedla, že Navaľného zatkla na medzinárodnom letisku Šeremeťjevo za "viacnásobné porušenie" podmienečného trestu z roku 2014 v súvislosti s obvineniami z podvodu. Navaľnyj podľa nej "zostane vo väzbe" až do rozhodnutia súdu.

Navaľnyj (44) sa v Nemecku zotavoval z údajného otrávenia nervovoparalytickou látkou zo skupiny Novičok. K otrave, z ktorej tento kritik Kremľa viní ruskú vládu, došlo vlani v auguste počas vnútroštátneho letu v Rusku. Navaľnyj, protikorupčný aktivista a najznámejší oponent ruského prezidenta Vladimira Putina, sa do vlasti vrátil napriek varovaniam ruských úradov, ktoré už predtým deklarovali záujem o jeho zatknutie a prípadné niekoľkoročné uväznenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok