Kollár avizoval opatrenia vlády, Pellegrini hovorí o telenovele

TA3 TASR
17.1.2021 12:36

Najefektívnejším spôsobom testovania je robiť ho lokálne v najpostihnutejších regiónoch. Predseda národnej rady a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár to uviedol v našej relácii V politike.

Potrebný bude masívny skríning

Prihovára sa tiež za prísny lockdown, ktorý prináša výsledky v znižovaní šírenia nákazy novým koronavírusom. „Epidemiologická situácia je taká, že určite bude potrebný masívny skríning, no musí sa rozložiť a urobiť tak, aby sa ľudia nezhromažďovali na jednom mieste a nestáli dlho v rade,“ upozornil Kollár. Povedal, že v nedeľu bude vláda informovať o opatreniach. „Nejaké informácie už mám, ale nechcem to prezrádzať predčasne,“ povedal.

Oponent v diskusii, nezaradený poslanec a líder strany Hlas Peter Pellegrini pripomenul, že vláda zatiaľ celý týždeň neúspešne rokuje o opatreniach a podobe plošného testovania. „Pripomína to mexickú telenovelu,“ upozornil s tým, že je neprijateľné, aby predstavitelia vlády na jednej strane upozorňovali, že zomierajú ľudia v dôsledku pandémie, a na druhej strane sa nedokázali od utorka na niečom zásadnom dohodnúť.

Pellegrini: Hádky sú divadlo

Podľa Pellegriniho by sa mal do toho vložiť Kollár. „Samozrejme, zastupuje aj parlament, ale je aj lídrom koaličného partnera, ak to, čo sa deje, nechá tak, tak je len súčasťou marazmu, ktorý vidíme a ktorý má výrazne negatívny dosah na spoločnosť,“ dodal Pellegrini. Hádky vnútri koalície medzi predsedom vlády SR Igorom Matovičom a vicepremiérom Richardom Sulíkom, ostrosť sporov na jednej strane a na druhej strane zachovávanie status quo v koalícii vníma Pellegrini len ako divadlo.

Kollár vyhlásil, že hnutie Sme rodina je rozhodnuté v prípade pretrvávajúcich sporov opustiť neutrálny, taktne vyčkávajúci postoj. „Priblížime verejnosti informácie, aby si mohla urobiť lepší obraz o tom, kto má akú pravdu, a sľubujeme si od toho, že už sa nikto nebude spoliehať na to, že mu takéto spory a postoje v nich prinesú body,“ povedal Kollár.

Diskusia aj o predčasných voľbách

Hovorili aj o téme predčasných volieb a petícii k vypísaniu referenda o konaní sa predčasných volieb. Kollár uistil, že ak v petícii vyzbierajú iniciátori dostatočný počet hlasov ku konaniu sa referenda, „nebude váhať a vypíše ho“.

Pellegrini upozornil, že nechceli tému petície rozvíjať počas vianočných sviatkov a pripravili legislatívny návrh na skrátenie funkčného obdobia vlády, aby tak v parlamente bolo možné „mierovou cestou riešiť toto trápenie“. Avizoval zároveň, že ak si premiér na vláde presadí celoplošné testovanie, budú sa aj zbierať hlasy pod petíciu. „Predpokladám, že nielen my, ale aj ostatné strany či občianske združenia využijú to, že ľudia budú musieť stáť hodiny v rade na testovanie, aby sme zbierali podpisy. A predpokladám, že by sa potrebný počet vyzbieral veľmi rýchlo,“ poznamenal.

V relácii reagovali aj na výnimky na cestovanie či prípad Štefana Holého. Podľa Borisa Kollára sa podpredseda vlády pre legislatívu išiel do Veľkej Británie starať o rodinného príslušníka. Po prílete na Slovensko dodržal všetky protipandemické opatrenia.

Peter Pellegrini konštatuje, že Holému ani nemalo napadnúť vypýtať si výnimku na cestovanie. Mrzí ho aj to, že minister hospodárstva Richard Sulík odcestoval počas decembra. On by podľa vlastných slov také niečo nespravil, ak vie, že doma zavrel päť miliónov ľudí.

Kedy budú očkovať poslancov?

Poslanci národnej rady, ktorí majú byť zaočkovaní, podľa predsedu NR SR Borisa Kollára nedostanú vakcínu prednostne, ale budú zaradení len do náhradného zoznamu prijímateľov, ktorí dostanú vakcínu operatívne, ak sa nevyužijú rozmrazené dávky pre prioritne určené skupiny osôb podľa očkovacieho plánu.

Zároveň uviedol, že hoci dostal výzvu na očkovanie poslancov, požiadal poslanecké kluby, aby možnosť využili poslanci v rizikovom veku či rizikovej skupine, ktorá by mala byť prednostne chránená pred ochorením COVID-19. "Dostal som počty, za OĽANO to bude 30 ľudí, zo Smeru sedem, z Hlasu dvaja, z ĽSNS ani Sme rodina sa neprihlásil nikto. Zo strany Za ľudí traja, z SaS ôsmi. To sú pravdepodobne starší poslanci, prípadne majú chronické ochorenie či sú onkologickí pacienti," mieni Kollár.

Líder Hlasu, nezaradený poslanec parlamentu Peter Pellegrini v diskusii uviedol, že vie zatiaľ len o jednom kolegovi zo strany, ktorý avizoval záujem, tým je Richard Raši. "Vakcinovať sa chce preto, aby bol chránený, ak by ho ako traumatológa povolali do prvej línie do nemocnice. To si myslím, že je v poriadku," povedal Pellegrini. Druhého záujemcu si podľa svojich slov preverí. "Ak to je niekto, kto si len tak povedal, že by to bolo fajn, a nemá na to vážne dôvody, tak ho ruším, tie vakcíny musia byť predovšetkým pre zdravotníkov a tých, ktorí to potrebujú najviac," zastrájal sa. Pellegrini tiež kritizoval doterajší proces manažmentu očkovania zo strany ministerstva zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok