V Nitre s čakaním pomohla aplikácia, testovala aj Banská Bystrica

TA3 TASR
16.1.2021 19:30

Druhé kolo testovania v obciach a mestách okresu Nitra malo v sobotu bezproblémový priebeh. Do 12. hodiny sa dalo podľa prednostky Okresného úradu v Nitre Evy Hajdamárovej otestovať 23.572 občanov, z nich malo 294 pozitívny výsledok. Predstavuje to 1,2 percenta. V Nitre sa podľa informácií mesta na sociálnej sieti počas celého dňa otestovalo 14.293 ľudí, z toho 137 bolo pozitívnych.

Prišlo takmer 15 000 ľudí

V krajskom meste aplikácia TrustOne pomohla skrátiť časy čakania, obyvatelia nahlasovali plynulý príchod do odberových miestností. Odberové miesta sa v Nitre zatvorili o 17. hodine, v niektorých obciach podľa Hajdamárovej v testovaní pokračujú do večerných hodín.

V prvý deň druhého kola testovania, v piatok prišlo na odberové miesta v Nitre a dvoch obciach okresu spolu 13.736 ľudí, z nich 131 bolo pozitívne testovaných. Ostatné obce okresu sa k testovaniu pridali od soboty. V prvom kole testovania v uplynulom týždni sa v Nitrianskom okrese zúčastnilo na plošnom testovaní antigénovými testami celkovo 95.558 ľudí. Z tohto počtu bolo pozitívnych 2329 testovaných, čo je 2,44 percenta.

Z toho v Nitre bolo 43.716 otestovaných, z nich bolo 932 pozitívnych, čo je 2,13 percenta. K tomu sa vo firmách otestovalo 6057 ľudí, pozitívnych bolo 104, čo je 1,72 percenta. Mestá a obce v okrese Nitra pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v regióne. Testovať sa bude aj v nedeľu a tretie kolo testovania by sa malo konať počas nasledujúceho víkendu.

12 miest v Bystrici

Na dobrovoľnom cielenom komunitnom testovaní v Banskej Bystrici sa počas soboty zúčastnilo 4645 ľudí, z toho 34 je pozitívnych. Uvádza to primátor mesta Ján Nosko v stanovisku, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Zdenka Marhefková. „Spolu s odborníkmi sme presvedčení, že nie celoplošné testovanie, ale práve takýto model má v súčasnom období zmysel,“ dodal s tým, že záujemcovia sa ešte stále môžu zaregistrovať a v nedeľu sa dať otestovať. Registrácia je podľa primátora stále otvorená, stačí si vybrať odberné miesto a konkrétny čas. Záujemcovia sa môžu zapísať na adrese www.banskabystrica.sk/testovanie.

Mesto pod Urpínom v spolupráci s Okresným úradom Banská Bystrica organizuje počas tohto víkendu od 8.00 h do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19. Určené je pre pracujúcich, ktorí majú trvalý pobyt alebo miesto výkonu práce v okrese Banská Bystrica a zároveň majú potvrdenie od zamestnávateľa, v ktorom je uvedené, že nemôžu pracovať z domu. K dispozícii majú 12 odberových miest, prevažne v základných školách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok