Na Slovensko došli milióny testov. Vláda oznámi, čo s nimi

TA3 TASR
15.1.2021 15:30

Na Slovensko dorazila zásielka ďalších 2,6 milióna antigénových testov. Testy sú v skladoch Správy štátnych hmotných rezerv, odkiaľ sa podľa potreby vyskladňujú. V piatok o tom informovalo ministerstvo hospodárstva. Prvá zásielka 2,6 milióna antigénových testov zakúpených rezortom hospodárstva došla na Slovensko 7. januára.

Na Slovensko došli milióny testov. Vláda oznámi, čo s nimi
MH SR

Minister hospodárstva Richard Sulík dostal za úlohu obstarať 16 miliónov antigénových testov na rokovaní vlády 19. novembra 2020. Rezort mal testy obstarať k 2., 9., 16. a 31. decembru. Sulík však premiéra Igora Matoviča informoval, že termíny sa nedajú bez porušenia zákona splniť. Vláda následne 4. decembra zmenila uznesenie a znížila požadovaný počet testov na osem miliónov.

Vláda v tomto týždni rokovala o ďalšom postupe v testovaní a záver by mala oznámiť po sobotňajšom zasadnutí. Premiér presadzuje celoplošné testovanie všetkých obyvateľov Slovenska, no SaS aj ďalšie koaličné strany majú k testovaniu, aké bolo na Slovensku začiatkom novembra, výhrady.

Obstaranie testov bolo príčinou sporu medzi Sulíkom a Matovičom. Zatiaľ čo Sulík upozorňoval na nepresné zadanie špecifikácie testov zo strany ministerstva zdravotníctva, premiér svojho ministra obviňoval z neschopnosti a opakovane mu dlhý čas dodávky testov vyčítal. Situácia vygradovala v polovici decembra, keď Matovič v rozhlasovej relácii vyzval Sulíka na odstúpenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok