Režim na hraniciach so susedným Rakúskom bude prísnejší

TA3
14.1.2021 22:51

Rakúsky parlament schválil zákon, ktorý obyvateľom môže zjednodušiť fungovanie po predložení negatívneho testu. Vláda bude mať po novom právomoc podmieniť napríklad návštevu divadla negatívnym výsledkom. Zaviesť do praxe to bude možné až po zrušení lockdownu. Aktuálna situácia to ale zatiaľ nedovoľuje. Rakúsko preto od piatka sprísňuje režim na hraniciach, dotkne sa to aj Slovákov.

Poslanci rakúskeho parlamentu schválili vo štvrtok novelu zákona predloženú vládou, podľa ktorej bude vstup na kultúrne a športové podujatia, ako aj do nemocníc a hotelov možný len s negatívnym výsledkom testu na koronavírus SARS-CoV-2. Novelu s pripomienkami podporili všetky parlamentne strany s výnimkou slobodných. Koaličná vláda ju vníma ako príležitosť na preklenutie obdobia, po ktorom sa bude môcť začať s očkovaním bežného obyvateľstva. Zatiaľ zostáva otvorené, pre ktoré oblasti bude test požadovaný a ktoré testy budú uznané. Podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Anschobera to bude závisieť od priebehu pandémie. Presnejšie ustanovenia má obsahovať príslušná vyhláška.

Legislatíva by sa mohla vzťahovať aj na návštevu reštaurácií a kaviarní. Rakúska obchodná komora už vyjadrila obavy, že dodržiavanie takéhoto nariadenia, o ktorom vláda uvažovala už začiatkom januára, by najmä v menších podnikoch nebolo možné kontrolovať.

Rakúsku sa zavedením rýchleho lockdownu vlani na jar podarilo relatívne dobre prekonať prvú vlnu padnémie. Druhý a najmä súčasný tretí lockdown však požadované zlepšenie situácie, teda dostať týždňovú incidenciu pod 100 prípadov na 100 000 obyvateľov, zatiaľ nepriniesli. V krajine navyše zaznamenali niekoľko miest s možným výskytom nového variantu koronavírusu, ktorý sa pred niekoľkými týždňami začal šíriť z Británie. Od začiatku pandémie zaznamenali v Rakúsku viac ako 384 025 prípadov nákazy a 6921 úmrtí. Hospitalizovaných je 2086 ľudí a 361 sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok