TOP 10 zážitkov na Maldivách

CK Satur/PR
13.1.2021 15:05

Maldivy sú skutočným rajom na zemi, čo si kedysi  uvedomovali aj moreplavci, ktorí sa tu radi zastavovali. Už vtedy ich tu nadchýnalo prekrásne more, nachádzali tu pokoj, kvalitné ryby, morské plody, a tiež sem prichádzali za obchodom. V súčasnosti Maldivy patria medzi najznámejšie exotické ostrovy, ktoré sú našťastie ešte stále dostupné.

TOP 10 zážitkov na Maldivách
CK Satur

1. Dokonalý oddych počas celého roka

Miniatúrne fliačky v Indickom oceáne ťahajúce sa v úzkom páse asi 800 km medzi 10 stupňom a rovníkom dokážu každého návštevníka zaujať svojou jedinečnosťou. V tejto podobe aké sú ešte dnes, nemajú žiadneho konkurenta. V rytme turizmu sa stali Maldivy vyhľadávanou destináciou od 70 rokov minulého storočia. A to najmä pre teploty vzduchu, ktoré sa pohybujú celoročne okolo 28 stupňov. Príjemnú teplotu má aj oceán, ktorý ponúka ideálne možnosti pre kúpanie, relax vo vode, vodné športy, šnorchlovanie. Na Maldivy sa môžete vybrať kedykoľvek v priebehu roka a ak vám aj zaprší, je to osviežujúce. V období decembra až marca trvá suchšie obdobie a od mája do novembra je viac zrážok a silnejší vietor. V tejto rovníkovej oblasti je vysoká vlhkosť, preto aj pri pohľade z lietadla miestne rastlinstvo vykúka z mora ako žiarivé smaragdy.

maldivy-1_c0a80401-f7d6-f418.jpg

2. Nekonečné biele pláže len pre vás

Na celom svete je len 5 percent pláží s bielym pieskom a práve Maldivy sa tým môžu pýšiť. Vlny sa tu už po tisíce rokov dotýkajú maldivských brehov, ktoré tu vytvorili koraly. Piesok sa vám bude niekedy zdať, ako biela múka. Aj napriek tomu, že tvorený je z koralov, je príjemne jemný a chodí sa po ňom akoby ste stúpali po hodvábe. Veľkou výhodou stále je, že pláže nikdy nie sú preplnené, ale vždy tu nachádzate pokoj a vlastný priestor máte nielen na pláži ale aj v oceáne. Mnoho ostrovov nemá dĺžku viac ako 1 km, ale prechádzky či potulky ostrovom vás ani neomrzia. Niekedy budete mať pocit, že ste na ostrove úplne sami, presne ako Robinson Crusoe.

lbi-9943-pano-lr_0a140371-f86d-d103.jpg

3. 50 a viac odtieňov tyrkysovej

Toľko odtieňov modrej sa vidí len málokde, ale tá tyrkysová farba mora vás dostane. Pri brehoch sú lagúny, kde je voda pokojná a len sem tam sa dvihnú vlny. Ak však dávate prednosť divokosti oceánu aj tu si to môžete užiť. To dunenie a obrovský čľapot vody spozorujete hneď za koralovým útesom. A keď sa ku tejto scéne pridá severný vietor, o zážitok máte postarané. V kombinácii bieleho piesku s krištáľovo čistou vodou je každé kúpanie v mori jedinečné. Až sa vám naskytne príležitosť letieť nad ostrovmi počas dňa, uvidíte, ako to tyrkysové more obmýva ostrovy rôznych tvarov.

dji-0790-lr_0a140371-f8e6-8b68.jpg

4. Tradičné bývanie vo vilkách

Keď sa povie Maldivy, snáď každý si ihneď predstaví exoticky postavené chatky na vode. A to ponúka skoro každý ostrov. To robí Maldivy najromantickejšími ostrovmi v Indickom oceáne. Drevené chatky sú postavené nad morom dostatočne vysoko, aby sa neutopili, ale aj dostatočne nízko, aby ste len pár schodíkmi boli vo vode. Kto si chce užívať mora, sú tieto vilky ideálnou voľbou alebo to aspoň raz za život vyskúšať. Niektoré majú dokonca aj bazén alebo jacuzzi. Veľa plážových viliek sa nachádza v zeleni, takže je tam dostatok súkromia a odtiaľ prejdete len pár metrov a ste vo vode.

olhuveli-drone-0026-edit-1_0a14036f-f986-fd70.jpg

5. Podmorský život

Maldivy na našej planéte patria medzi najkrajšie miesta na potápanie a šnorchlovanie. Je tu až 31 chránených území. Tieto vody sú domovom farebných koralových útesov s viac ako 1000 druhov rýb, morských korytnačiek, delfínov, žralokov, rají. Večer pri brehoch môžete pozorovať svietiace planktóny.

snorkeling-depositphotos-17822859-original_0a140370-fa35-1b2e.jpg

Adrenalínové dobrodružstvo zažijete pri potápaní so žralokmi, alebo sa môžete ponoriť ku vrakom lodí, či vyskúšať aj nočné ponory. Ak nemáte skúsenosti s potápaním, v miestnom potápačskom centre vás to radi naučia alebo si tu môžete urobiť aj potápačský kurz. Zaujímavosťou je, že v roku 2009 bolo usporiadané vládne zasadnutie pod vodou. Pod vodnou hladinou nájdete aj unikátnu reštauráciu či spa.

thumbnail-e636e096-a801-4187-a0d6-b07396c89610_0a140371-fab3-12e5.jpg

6. Gastronómia pod holým nebom

V krajine „Tisícich ostrovov“, ako ich nazvali v minulosti cestovatelia prevláda indická kuchyňa. Ich jedlá sú ovplyvnené históriou moreplavcov ale aj náboženstvom. Maldivská kuchyňa je pomerne korenistá a pálivá. Ich tradičné jedlo je tuniak, ktorého tu dokážu pripraviť na stovky spôsobov. Obľúbená špecialita je „kavaaba“, tuniak s kokosom, šošovicou a štipľavými papričkami. Kúzelnú atmosféru ochutnávky jedál si nenechajte ujsť pod holým nebom, ideálne pri západne slnka, či už v otvorenej reštaurácii alebo aj priamo na pláži pri šume Indického oceána. Punc originality dodáva lokálnej kuchyni exotické ovocie. Keďže sú to predsa len malé ostrovy, kde prírodné podmienky neumožňujú pestovanie plodín, všetko sa na ostrovy musí dovážať.

stolovanie_0a140371-fbb4-8704.jpg

7. Neopakovateľné západy slnka

Jednoznačne jedno z najkrajších prírodných predstavení zažijete na prelome dňa a večera. Jedinečné momenty keď slnko postupne zapadá a obloha je sfarbená do oranžova sa vytvárajú krásne obrazce, ktoré splývajú s nebom i morom. Hladina mora je na tých pár minút z tyrkysovej premenená na oranžovú. Je to taký okamih nadšenia a romantiky. Aj keď sú ostrovy rozlohovo malé, každý návštevník si dokáže nájsť vždy iné miesto na pozorovanie západu slnka.

zapad-slnka_c0a80401-fc21-10dd.jpg

8. Foto hotspoty

Nezriedka má každý návštevník možnosť zachytiť a vykúzliť tie najkrajšie fotky. A to aj na každom metri. Lebo vždy je to v iných farbách či v inej atmosfére. A keďže tu žiadne davy ľudí nie sú, možno sa budete cítiť celkom sami uprostred tropického raja a mora. Famózne vyzerajú fotky na cípoch ostrova s jemným bielym pieskom alebo na pohupujúcich sa hojdačkách zasadených do vody, či na prehnutých kokosových palmách. Ak máte ubytovanie vo vodnej vilke (z ktorej sa vám ani nebude chcieť odísť), vykúzlite nádherné fotky v spojení dreva, mora, neba a vás. Oknami do vody zas môžete zachytiť manty, ako si noblesne plávajú, menších žralokov, či stovky malých „Nemov“.

hot-spot_0a140371-fcac-9041.jpg

9. Najvyšší čas ich navštíviť

Maldivy sú najmenšou ázijskou a moslimskou krajinou. Majú najnižšiu priemernú nadmorskú výšku na svete. Takmer 99 % tvorí more a len 1 %  územia sa rozkladá na rozlohe 800 km x 120 km. Najväčší ostrov má 8 km². Zaraďujú sa medzi najbezpečnejšie krajiny na svete vôbec, čo je dané aj malou rozlohou ostrovov a ich izolovanosťou. Aktuálne aj teraz v čase korony, počet turistov stúpol. Ale aj napriek tomu nájdete na ostrovoch dostatok súkromia, pokoj, relax, a to všetko pod holým nebom na čerstvom morskom vzduchu. Vedci však hovoria, že za pár rokov ostrovy môžu celkom zmiznúť pod stúpajúcou hladinou. Postupne už takto zmizlo viac ako 100 ostrovov. Vytvárajú sa tu aj umelé ostrovy, pretože v roku 2004 boli Maldivy spustošené vlnou tsunami. Tzv. Zelený klimatický fond prispieva na pomoc a zachovanie krajiny čo najdlhšie, a taktiež sa na ich záchranu stavajú pobrežné hrádze.

zhora-maldivy_0a140370-fd22-8496.jpg

10. Nezabudnuteľné hviezdne nebo

Večerné nebo je tu skutočne ukážkové. Buď sa vyberiete na hodinovú nočnú plavbu, aby ste pri čo najmenšom umelom osvetlení mohli pozorovať žiariacu nočnú oblohu, alebo si nájdete na ostrove miestečko, odkiaľ dokážete spozorovať mliečnu dráhu, žiariace hviezdy, či vzdialené planéty. A keďže Maldivy ležia na rovníku, je možné vidieť na nebi aj Južný kríž, ktorý je najznámejším súhvezdím a symbolom južnej oblohy. Portugalskí moreplavci na svojich cestách po mori potrebovali orientačnú pomôcku na zachytenie južného nebeského pólu. Na severnej pologuli túto funkciu plní Polárka, ktorá zas presne ukazuje na severný nebeský pól.

earth-hour-bandos-maldives-3392855180_c0a80401-fd8b-e45e.jpg

Maldivy, to je vyše 1000 malých ostrovov, pričom obývaných asi 200. Na mnohé z nich sa dostanete z hlavného mesta Malé buď loďou, hydroplánom alebo miestnou leteckou linkou. Ponúkajú najmä súkromie, relax, veľa kvalitných a luxusných hotelov, spa, gastronomické zážitky a samozrejme nádherný podmorský svet.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok