Skončí Sulík vo vláde? Treba to rozseknúť, tvrdí o ňom Matovič

TA3 TASR
13.1.2021 11:09

Nad Richardom Sulíkom sa zmráka. "Raz a navždy to treba nejako rozseknúť. Takto sa fungovať nedá," povedal premiér Igor Matovič, ktorý má so svojim vicepremiérom dlhodobé ostré spory. Minister hospodárstva Sulík vraj bol na poslednej vláde za celoplošné testovanie. Tvrdí to minister obrany Jaroslav Naď napriek tomu, že Sulík testovanie verejne kritizoval.

Skončí Sulík vo vláde? Treba to rozseknúť, tvrdí o ňom Matovič
TASR/Jaroslav Novák

Kto nehovorí pravdu?

"On explicitne povedal, že je za návrh predsedu vlády," poznamenal Naď. Pokračuje, že následne sa z médií dozvedel, že Sulík je proti plošnému testovaniu. "Stalo sa to x-krát, na vláde bolo povedané niečo, čo bolo potom mediálne prezentované inak zo strany Sulíka," hovorí minister obrany s tým, že jeho "to už prestáva baviť".

Premiér Igor Matovič na margo Sulíka povedal, že "narába s pravdou svojským spôsobom". Avizoval, že sa o tom budú ministri rozprávať na vláde. "Raz a navždy to treba nejako rozseknúť. Takto sa fungovať nedá," skonštatoval. Naď zároveň informoval, že plošné testovanie by najbližšie víkendy malo prebiehať v gescii samospráv.

Tretina zaočkovaných? Možno v júni

Matovič reagoval aj na kritiku testovania zo strany odborníkov. "Povedať, že cesta pre Slovensko je masívne plošné očkovanie a nie plošné testovanie, je klamstvo," uviedol premiér. Pripomenul, že Slovensko je jedno veľké ohnisko. Poukázal tiež na to, že Slovensko je na tom najhoršie, čo sa týka počtu úmrtí. Tvrdí, že všetci majú ťahať za jeden povraz a nie kritizovať vládu.

"Ak niekto povie, že Slovensko potrebuje masívne očkovanie a nie masívne testovanie, tak to je pre mňa hlupák a nie odborník, keď veľmi dobre vie, že máme k dispozícii očkovacie látky len pre pár percent ľudí," poznamenal premiér. Ako dodal, jedna tretina ľudí bude zaočkovaná, ak všetko dobre pôjde, možno v júni. Podľa premiéra ide o "tancovanie na hroboch ľudí", ak niekto vytvára fiktívne riešenie, ktoré neexistuje.

Premiér doplnil, že sa bude stíhať očkovať všetko, čo Slovensku dodajú. "Ale klamať ľudí, že sa môžeme ísť masívne očkovať a nemusíme sa ísť masívne testovať, to nie je hodné človeka, ktorý vyštudoval vysokú školu. Týmto ľuďom nejde o pravdu, ale o politiku," povedal Matovič.


Podľa predsedu vlády je momentálne ťažké povedať, kde všade na Slovensku je situácia problematická. Tvrdí, že je potrebné testovaním urobiť prvotný skríning, ako tomu bolo aj vlani na jeseň počas plošného testovania, aby sa odhalili najväčšie ohniská nákazy ochorenia COVID-19.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok