Haščák vracia úder. Jeho právnici podávajú trestné oznámenia

TA3 TASR
13.1.2021 09:08

Právni zástupcovia spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka plánujú v najbližšej dobe podať trestné oznámenie a viacero podaní na Úrad inšpekčnej služby. Dôvodom má byť nezákonný únik informácií z vyšetrovacieho, prípadne ďalších spisov, ale aj zneužívanie právomoci verejného činiteľa a ohováranie. Informoval o tom advokát Martin Škubla.

Haščák vracia úder. Jeho právnici podávajú trestné oznámenia
TASR/Jakub Kotian

Podnety voči vyšetrovateľke

Trestné oznámenie, prípadne ďalšie podania majú byť podané predovšetkým voči vyšetrovateľke Martine Babacsovej, a to na základe článkov publikovaný na niektorých webových portáloch.

"Ako právni zástupcovia sa chceme zásadne ohradiť voči tvrdeniam, ktoré majú popisovať naše údajné správanie počas vykonávania prehliadky v priestoroch Digital Parku II dňa 1. decembra 2020," konštatuje Škubla.

Medializované tvrdenia sú podľa nich hrubo manipulatívne, zavádzajúce a lživé. Má ísť o hrubé skreslenie skutočnosti a lživé obvinenie právnych zástupcov. Konanie zo strany vyšetrovateľky preto považujú za neakceptovateľné. "Potvrdzuje naše tvrdenia o neštandardnosti a nezákonnosti jej konania v uvedenej trestnej veci, ktorá sa týka nášho klienta," poznamenal Škubla.

Haščáka z väzby prepustili

Ak sa podľa právnych zástupcov potvrdí, že vyšetrovateľka podala voči ich správaniu podnet na Slovenskú advokátsku komoru, sú pripravení poskytnúť SAK stanovisko a vysvetlenie k celej veci. V tejto súvislosti však zdôrazňujú, že médiá pracujú s podnetom, ktorého obsah nemajú právni zástupcovia Jaroslava Haščáka k dispozícii. Podľa nich sa zdá, že im bol poskytnutý skôr, ako bol doručený SAK. Spolu s praktikami policajných orgánov v súvislosti s decembrovou prehliadkou v Digital Parku, kde sídli Penta, to podľa nich potvrdzuje zaujatosť orgánov prípravného konania v tejto veci.

Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente, obvinenia odmietal a mieni sa brániť. Stíhaný bol najprv väzobne, v januári tohto roka ho najvyšší súd prepustil z väzby na slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok