Koľko je skutočných obetí nákazy. Úmrtnosť výrazne stúpla

TA3 ČTK
12.1.2021 13:09

Nákaza môže mať výrazne viac obetí, ako sú oficiálne čísla. Za prvých 11 mesiacov vlaňajška zomrelo na Slovensku viac ľudí ako v predošlých piatich rokoch. Vyšší nárast štatistici evidujú v októbri a ešte horšie čísla sú za november. Čísla za december zatiaľ nepoznáme, ale medializované prvé informácie naznačujú, že nárast úmrtí bol ešte vyšší.

Na Slovensku vlani v októbri a novembri, teda v priebehu druhej vlny epidémie ochorenia Covid-19, zomrelo v porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov výrazne viac ľudí. Informoval o tom štatistický úrad. Prírastok úmrtí v spomínaných mesiacoch bol zároveň oveľa vyšší než počet úmrtí na Covid-19, ktoré hlási Národné centrum zdravotníckych informácií.

Vlani v októbri zaznamenal štatistický úrad celkovo 5277 úmrtí, čo bolo o pätinu viac v porovnaní s priemerom za obdobie rokov 2015 až 2019. V novembri potom podľa predbežných údajov zomrelo na Slovensku 5842 osôb, teda o takmer 36 percent viac v porovnaní s priemerom predchádzajúcich piatich rokov.

V októbri na Slovensku podľahlo Covidu-19 podľa oficiálnych štatistík 171 ľudí, celkový počet úmrtí ale v porovnaní so sledovaným obdobím stúpol až o 884 prípadov. Výraznejší rozdiel medzi prírastkom mŕtvych a úmrtí na Covid-19 bol zaznamenaný i v novembri. Podľa štatistického úradu bol vyšší počet mŕtvych najmä vo vekovej skupine 65 rokov a viac, teda osôb, ktoré patria k najohrozenejšej skupine v súvislosti s Covidom-19.

Podľa štatistického úradu bol vyšší počet mŕtvych najmä vo vekovej skupine 65 rokov a viac, teda osôb, ktoré patria k najohrozenejšej skupine v súvislosti s Covidom-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok