Tretia vakcína môže prísť ešte tento mesiac. Funguje inak

TA3 MZ TASR
12.1.2021 10:58

Do boja proti koronavírusu sa zapojí aj tretí hráč. Po vakcínach od Pfizeru a Moderny by mohli v EÚ ešte do konca mesiaca registrovať aj oxfordskú vakcínu. Tá funguje na inom princípe ako prvé dve.

"V EÚ už čoskoro môže byť registrovaná aj tretia vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19, ktorú vyvinula spoločnosť AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou,” informuje ministerstvo zdravotníctva na Facebooku. Ak budú predložené údaje spĺňať požiadavky na registráciu vakcíny, registračné rozhodnutia môže byť vydané do konca tohto mesiaca. Vakcína už bola zahrnutá v procese priebežného hodnotenia.

Aká je takzvaná "oxfordská" vakcína? Tvorí ju modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu spike proteínu. Samotný adenovírus sa nemôže množiť ani spôsobiť ochorenie. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela a ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín sám vytvorí.

Ľudský imunitný systém rozpozná tento proteín ako cudzí a spustí obrannú reakciu – začne tvoriť protilátky a T-bunky. Ak sa následne ľudský organizmus stretne s koronavírusom SARS-CoV-2, jeho imunitný systém ho rozpozná a dokáže voči nemu bojovať: protilátky a T-bunky vírus zabijú, zabránia jeho vstupu do ľudských buniek a zničia infikované bunky, a tak ochránia organizmus pred rozvojom ochorenia COVID-19. Spike proteín je pritom len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu COVID-19.

Britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca požiadala v utorok Európsku liekovú agentúru o schválenie vakcíny. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová žiadosť spoločnosti AstraZeneca označila za "dobrú správu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok