Uškrtila tehotnú. Popravu Američanky v poslednej chvíli stopli

TA3 TASR
12.1.2021 09:41

V Spojených štátoch mali prvý raz po vyše 70 rokoch popraviť ženu odsúdenú na federálnej úrovni. Rozhodnutie ale v poslednej chvíli zablokoval súd v štáte Indiana. Obvinená žena podľa zistení trpí viacerými psychickými poruchami a pôvodnému verdiktu súdu o poprave nerozumie. Upozorňujeme, že nasledujúce informácie nemusia byť vhodné pre citlivé povahy.

Americký súd zastavil popravu Lisy Montgomeryovej, jedinej väzenkyne odsúdenej na smrť, ktorú mali v utorok vykonať federálne úrady. V utorok večer sa mala vo federálnom väzení v Terre Haute v štáte Indiana uskutočniť prvá poprava ženy na federálnej úrovni za takmer 70 rokov. Trestankyňu Montgomeryovú (52) mali popraviť smrtiacou injekciou. Sudca Patrick Hanlon však v pondelok večer popravu odložil. Zdôvodnil to zlým psychickým zdravím Montgomeryovej. Súhlasil s tým aj federálny odvolací súd.

Montgomeryovej právni zástupcovia argumentovali, že ich klientka je mentálne nespôsobilá na popravu, a uviedli, že má poškodený mozog, pričom trpí duševnými chorobami, keďže v detstve bola často sexuálne zneužívaná. Lisa Montgomeryová v roku 2004 najprv s pomocou povrazu uškrtila 23-ročnú Bobbie Jo Stinnettovú v ôsmom mesiaci tehotenstva a potom jej z tela vyrezala dievčatko, s ktorým ušla a tvrdila, že ide o jej vlastné dieťa. Zatkli ju na druhý deň. V roku 2007 ju odsúdili na trest smrti.

Montgomeryová so Stinnettovou nadviazala kontakt prostredníctvom internetu a stretla sa s ňou pod zámienkou, že chce od nej kúpiť psa. V súčasnosti už 16-ročné dievča brutálne zavraždenej ženy žije so svojím otcom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok