Pred inauguráciou hrozia násilnosti, Trump vyhlásil núdzový stav

TA3 TASR
12.1.2021 07:20

Donald Trump bude zrejme čeliť druhému pokusu o impeachment. Hlasovať o ústavnej žalobe voči americkému prezidentovi môžu zákonodarcovia už túto stredu. Demokrati dovtedy vyzývajú úradujúceho viceprezidenta Mikea Penceho, aby Trumpa odvolal na základe 25. dodatku ústavy ako nespôsobilého. Šéf Bieleho domu medzičasom vyhlásil v hlavnom meste Washington DC stav núdze. Dôvodom je hrozba protestov pred blížiacou sa inauguráciou Joea Bidena.

Trump vyhlásil v pondelok núdzový stav v hlavnom meste krajiny Washington, pretože v miestnych aj federálnych úradoch silnejú obavy z násilia pred inauguráciou novozvoleného prezidenta Joea Bidena naplánovanou na 20. januára a aj po nej.

Vyhlásenie núdzového stavu umožňuje ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť a Federálnej agentúre pre riadenie núdzových situácií koordinovať sa v prípade potreby s miestnymi úradmi. Núdzový stav platí od pondelka 11. januára do 24. januára. Trumpovo opatrenie prichádza päť dní po tom, čo dav jeho podporovateľov vtrhol do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, keď obe jeho komory začali formálne spočítavať hlasy Zboru voliteľov a potvrdzovať Trumpovu porážku v novembrových voľbách - a Bidenovo víťazstvo. Výsledkom výtržností bolo päť mŕtvych.

Trump sa posledné mesiace sťažoval, že mu prostredníctvom rozsiahlych podvodov ukradli volebné víťazstvo. Predstavitelia volieb však tvrdia, že Trumpove obvinenia sú nepodložené a neexistujú na to žiadne dôkazy. V pondelok už skôr starostka metropoly Washington Muriel Bowserová, guvernér susediaceho štátu Virgínia Ralph Northam a guvernér štátu Maryland Larry Hogan vyzvali ľudí, aby sa držali mimo inauguračných udalostí.  Vysvetlili to "minulotýždňovou násilnou vzburou a smrtiacou pandémiou ochorenia COVID-19".

Trump a Pence majú za sebou konflikt. Trump v deˇ n útoku na Kapitol žiadal, aby Pence, ktorý viedol spoločné zasadnutie Kongresu, zasiahol a zvrátil jeho volebnú porážku.

Pence to odmietol urobiť a nakoniec to bol práve on, kto zákonodarcom potvrdil svoju aj Trumpovu porážku - a víťazstvo Bidena a novozvolenej viceprezidentky Kamaly Harrisovej.


Niektorí Trumpovi podporovatelia, rozzúrení Penceovým konaním, skandovali, že ho treba obesiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok