Biden dostal druhú dávku vakcíny, opäť v priamom prenose

TA3 TASR
11.1.2021 20:48

Novozvolený prezident USA Joe Biden dostal v pondelok druhú dávku vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Jeho zaočkovanie vysielali naživo americké televízie.

Biden dostal druhú dávku vakcíny, opäť v priamom prenose
TASR/AP

"Mojou prvou prioritou je čo najrýchlejšie ľudí zaočkovať," uviedol Biden, ktorého cituje agentúra AFP. Joe Biden (78) Američanom povedal, že sa "nie je čoho obávať", keď mu 21. decembra minulého roka v nemocnici v meste Newark v štáte Delaware podali prvú dávku vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech. V Spojených štátoch podľahlo novému druhu koronavírusu už viac ako 374.000 ľudí. Biden minulý piatok kritizoval problematickú distribúciu vakcín za vlády dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa ako "paródiu".

Prvú dávku vakcíny dosiaľ dostalo už približne 6,7 milióna Američanov, čo zďaleka nedosahuje pôvodné ciele 20 miliónov zaočkovaných do konca roka 2020, píše AFP. Po celej krajine však už rozdistribuovali 22,1 milióna dávok, čo poukazuje na logistické ťažkosti v snahách podať vakcínu prioritným skupinám seniorov a zdravotníckych pracovníkov.

Obe vakcíny dosiaľ schválené v USA - od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna - si vyžadujú podanie dvoch dávok s odstupom troch, respektíve štyroch týždňov. Biden, ktorý sa ujme funkcie prezidenta na inaugurácii 20. januára, plánuje uvoľniť na použitie všetky disponibilné dávky vakcín namiesto rezervovania polovice z nich pre druhé zaočkovanie ľudí, ktorí už dostali prvú dávku, ako to určuje aktuálne platný protokol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok