Zomrela legenda českej televíznej tvorby, režisér František Filip

TA3 TASR
9.1.2021 23:55

Vo veku 90 rokov zomrel český filmový a televízny režisér František Filip. Natočil seriály ako Tři chlapi v chalupě, F. L. Věk či Chalupáři alebo napríklad film Utrpení mladého Boháčka, pričom na konte má celkovo stovky televíznych relácií a filmov. O jeho úmrtí informovala Česká televízia a následne i ďalšie médiá vrátane portálu Novinky.cz.

Zomrela legenda českej televíznej tvorby, režisér František Filip
TASR/Henrich Mišovič (ilu)

Filip sa narodil 26. decembra 1930 v juhočeskom meste Písek. Svoje prvé dokumentárne filmy točil už počas štúdií na pražskej Filmovej a televíznej fakulte a už v tej dobe začal spolupracovať aj s Československou televíziou. Filip je právom považovaný za legendu českej televíznej tvorby, píšu Novinky.cz. Celkovo natočil zhruba 600 filmov a relácií rôznych žánrov a pre divákov všetkých vekových kategórií.

Do povedomia detí a mládeže sa zapísal už v roku 1960, a to bábkovým televíznym seriálom Ferda Mravenec, natočeným podľa legendárnej postavy mravca Ferda, pripomína Česko-Slovenská filmová databáza (ČSFD). Dospelých divákov si následne získal svojím prvým hraným seriálom Tři chlapi v chalupě z roku 1962. Na ten nadviazal nemenej úspešnými seriálmi Eliška a její rod (1966), Sňatky z rozumu (1968) - inšpirovaného románom Vladimíra Neffa, a seriálu  F. L. Věk (1971) podľa románu Aloisa Jiráska.

Obrobvskú popularitu si získal najmä jeho seriál Chalupáři z roku 1975. V ďalších rokoch natočil Filip ďalšie úspešné seriály - Dobrá voda, Cirkus Humberto a neskôr Náhrdelník. K najznámejším filmom Filipa zase patria Kočár nejsvětější svátosti (1962), Tažní ptáci (1983), Ikarův pád (1977), Utrpení mladého Boháčka (1969) či aj novší Nebát se a nekrást (1999), pripomínajú Novinky.cz.

Za svoje dielo získal Filip viacero cien. Medzi poslednými v roku 2017 Cenu Thálie, ktorú mu udelili za šírenie divadelného umenia v televízii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok