Pelosiová žiada kroky, ktoré zabránia Trumpovi v jadrovom útoku

TA3 TASR
8.1.2021 21:37

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v piatok oznámila, že bude "konať, ak prezident Donald Trump neodstúpi z úradu".

Pripravená spustiť procedúry impeachmentu

Pelosiová tiež v piatok požiadala predsedu Zboru náčelníkov štábov ozbrojených síl USA generála Marka Milleyho o preventívne kroky, ktoré zabránia "nevyrovnanému" Trumpovi podnikať akékoľvek vojenské akcie vrátane jadrových útokov. Pelosiová sa rozprávala s generálom o tom, aby sa Trumpovi zablokovalo použitie a spustenie jadrových kódov.

Šéfka dolnej komory amerického Kongresu uviedla, že situácia okolo "vykoľajeného prezidenta už ani nemôže byť nebezpečnejšia".  Podľa zdroja AP oboznámeného s telefonátom Pelosiovej s demokratickými kongresmanmi jej Milley povedal, že preventívne opatrenia, ktoré by Trumpovi zabránili iniciovať nukleárny útok, existujú.

V liste kolegom z Demokratickej strany Pelosiová takisto napísala, že je pripravená spustiť procedúry impeachmentu (ústavnej žaloby) proti Trumpovi, ak dobrovoľne neodstúpi alebo ak viceprezident Mike Pence nezačne proces, ktorý jemu a kabinetu umožní prezidenta odvolať. "Ak prezident neodíde okamžite a dobrovoľne z úradu, Kongres začne konať," dodala Pelosiová.

Neskôr prišla správa, že traja demokrati zo Snemovne reprezentantov plánujú predložiť body ústavnej žaloby proti Trumpovi na budúci týždeň, v pondelok 11. januára, čo znamená, že dolná komora Kongresu by mohla už do polovice budúceho týždňa hlasovať o odvolaní prezidenta z úradu. Agentúre AP to povedali dva zdroje oboznámené so situáciou. Pelosiová bude o tejto záležitosti diskutovať v kolegami ešte v piatok.

Pri vzbure prišlo o život päť ľudí

Trumpa má v Bielom dome 20. januára nahradiť víťaz prezidentských volieb Joe Biden. Zvrat v povolebnej situácii nastal po tom, čo Trumpovi podporovatelia v stredu 6. januára vtrhli do Kapitolu, sídla Kongresu vo Washingtone, keď práve zákonodarcovia sčítavali hlasy Zboru voliteľov a mali potvrdiť víťazstvo Bidena. Pri vzbure prišlo o život päť ľudí vrátane policajta.

Spomínanými troma demokratmi zo Snemovne reprezentantov, ktorí majú predložiť body ústavnej žaloby proti Trumpovi, sú David Cicilline zo štátu Rhode Island, Jamie Raskin z Marylandu a Ted Lieu z Kalifornie. Body obžaloby hovoria o tom, že Trump "dal zámerne vyhlásenia, ktoré povzbudzovali na bezprostredné protizákonné konanie v Kapitole - a predvídateľne doň aj vyústili".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok