Situácia v SR je alarmujúca. Zdramatizovala ju aj nová mutácia

TA3 TASR
8.1.2021 15:26

Minister zdravotníctva Marek Krajčí informoval na tlačovej konferencii o aktuálnej epidemiologickej situácii na Slovensku. Na tlačovej konferencii vystúpili aj zástupcovia vedeckej obce Boris Klempa a Pavol Čekan. Podľa Krajčího situáciu na Slovensku zhoršuje aj nový variant koronavírusu, ktorý bol zachytený v južnom Anglicku.

Nový variant už vieme sami testovať

Britský variant nového koronavírusu, ktorý je oveľa infekčnejší, odhalili už aj na vzorkách v Nitre. Vedec Pavol Čekan z firmy Multiplex DX zároveň oznámil, že vyvinuli PCR test, ktorý nový kmeň dokáže identifikovať. Validáciu má zrealizovať Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied.

"Prvá verzia sa blíži k 90 percentám, čo sa týka citlivosti," uviedol Čekan. Na teste budú ďalej pracovať, už v pondelok (11. 1.) by mohla byť dostupná ďalšia, vylepšená verzia. Test by chceli distribuovať aj pre ďalšie laboratóriá, aby mohli zisťovať prítomnosť nového typu vírusu v iných okresoch Slovenska. Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra SAV doplnil, že test prvý raz odskúšali v piatok. Definitívny dôkaz o prítomnosti britského kmeňa získajú až po potvrdení pomocou sekvenovania. Dodal, že ju začali sledovať už v novembri, v tom čase sa na vzorkách z Bratislavy a Nitry nový variant neobjavil.

Nový variant vírusu podľa Krajčího zhoršuje situáciu na Slovensku. Reprodukčné číslo má zvyšovať až o 0,4. Jeho výskyt je pravdepodobne aj jedným z dôvodov vážnej situácie v Nitre.

Do piatka sa podľa Krajčího zaočkovalo viac ako 19.000 ľudí. Očkovacie látky boli rozdistribuované do 55 očkovacích miest.

Denne zomiera okolo sto ľudí

Krajčí informoval, že denne na Slovensku podľahne ochoreniu COVID-19 asi 100 ľudí. Počet hospitalizovaných na nový koronavírus stúpol na hodnotu 3000 ľudí. Nízke kapacity lôžok sú v Nitre, problémom však do ďalších dní môžu byť aj Košice či Banská Bystrica.

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva sa mobilita na Slovensku v posledných dňoch veľmi neznížila. Podľa jeho slov nie je ani na úrovni zo začiatku novembra. Okrem vyššej miery hospitalizácie stúpajú aj počty osôb na umelej pľúcnej ventilácii. Tých je síce podľa Krajčího dosť, ale najväčším problémom môže byť práve chýbajúci personál. Situácia v nemocniciach sa však podľa jeho slov môže ešte zhoršiť. Pripustil, že sa možno viacero nemocníc bude musieť pretransformovať výlučne na covidové nemocnice.

Pozitívum však vidí v tom, že z karantény sa do nemocníc postupne vracajú zdravotnícki pracovníci. Avizoval, že počas budúceho týždňa príde na Slovensko 5000 dávok vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti Moderna. Vakcíny by podľa neho mali prichádzať na Slovensko približne na týždennej báze. Do piatka sa podľa neho zaočkovalo viac ako 19.000 ľudí. Očkovacie látky boli rozdistribuované do 55 očkovacích miest. Krajčí povedal, že v rámci vakcinácie môžu pomôcť aj mobilné výjazdové služby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok