Bielorusko má nový znak. Odkazuje viac na Západ ako na Rusko

TA3 TASR
8.1.2021 08:39

Bielorusko oficiálne prijalo nový, presnejšie pozmenený štátny znak, ktorý obsahuje o niečo viac odkazov na Západ a menej na Rusko, a to napriek tomu, že Európska únia i Spojené štáty odmietajú uznať tamojšieho dlhoročného lídra Alexandra Lukašenka za víťaza vlaňajších prezidentských volieb, poznačených kontroverziami a rozsiahlymi protestmi.

Bielorusko má nový znak. Odkazuje viac na Západ ako na Rusko
TASR/AP (ilu)

Novela zákona o nových štátnych symboloch podpísaná Lukašenkom 4. januára bola zverejnená na oficiálnej informačnej stránke Bieloruskej republiky Pravo.by, oznámila stanica Slobodná Európa (RFE/RL). Štátna hymna, zástava a niekoľko ďalších symbolov zostáva nezmenených. Aktualizovaný štátny znak má však jemné odlišnosti v porovnaní s predchádzajúcim emblémom, ktorý má korene v ére bývalého Sovietskeho zväzu.

fe4b83bc-b92b-4220-8592-86600852ef6b-w1597-n-r1-st_0a140371-0ec5-d127.jpg

Najzreteľnejšou zmenou je pootočenie glóbusu, ktorý sa nachádza v dolnej časti znaku. V doterajšej podobe na glóbuse dominovalo územie Ruska, respektíve ZSSR. V novej verzii je glóbus pootočený tak, že na ňom viac vidno západnú Európu a časť Atlantického oceánu.

Ďalšími zmenami štátneho znaku sú mierne zväčšenie siluety Bieloruska v strede emblému a červenej hviezdy na jeho vrchole či pozmenené symboly pšenice, ďateliny a ľanu. Tradičné farby krajiny - zelená a červená - majú tlmenejší odtieň.

Návrh na úpravy štátneho znaku bol iniciovaný začiatkom minulého roka, keď Rusko naliehalo na Lukašenka, aby s Moskvou nadviazal užšie politické, hospodárske a vojenské vzťahy. Lukašenko, ktorý je pri moci od roku 1994, nátlaku odolával, ale po mesiacoch vnútroštátnej krízy sa vrátil k velebeniu Moskvy a ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ho počas nepokojov podporil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok