Po útoku na Kapitol pribudla ďalšia obeť, náčelník polície končí

TA3 TASR
8.1.2021 07:37

Počet ľudí, ktorí zomreli v dôsledku násilností v komplexe budov Kongresu vo Washingtone, sa zvýšil na päť. Svojim zraneniam podľahol príslušník polície. Počas potýčok s protestujúcimi policajti v Kongrese postrelili do hrudníka ženu, ktorá neskôr v nemocnici zomrela. Podľa médií ide o bývalú príslušníčku letectva Spojených štátov Ashli Babbittovú z kalifornského mesta San Diego.

Očakávali demonštráciu

Smrť ďalších troch ľudí, dvoch mužov a jednej ženy, údajne priamo nesúvisí s nepokojmi: zomreli v bezprostrednom okolí sídla Kongresu v dôsledku "akútnych zdravotných problémov". Pod tlakom kritiky za nezvládnutie ochrany sídla zákonodarnej moci a masové zlyhanie polície sa náčelník polície v komplexe Kapitolu s účinnosťou od 16. januára vzdá funkcie. Policajný náčelník Steven Sund uviedol, že so svojimi podriadenými sa pripravovali na demonštráciu za slobodu slova a neočakávali násilný útok.

Americká ministerka školstva Betsy DeVosová oznámila, že podáva demisiu. Vo štvrtok oznámila svoj odchod z funkcie ministerky dopravy aj Elaine Chaová. Obe političky sú najvyššie postavenými členmi administratívy Trumpa, ktorí rezignovali na protest proti nepokojom vyvolaným Trumpovými prívržencami v sídle Kongresu vo Washingtone.

Dodal, že udalosti, aké sa odohrali v stredu na Kapitole, za 30 rokov kariéry v polícii nezažil. Sund oznámil svoju demisiu po tom, čo ho na tento krok vyzvala predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová i ďalší kongresmani.

Demokratickí vodcovia piatich parlamentných výborov požiadali Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) o okamžité informovanie o doterajšom vyšetrovaní násilného prieniku demonštrantov do Kapitolu, ktorý okrem obetí na životoch, zranení a materiálnych škôd narušil sa proces potvrdenia výsledkov prezidentských volieb z 3. novembra, vyvolal kritiku na adresu prezidenta USA Donalda Trumpa a naštrbil povesť USA.

Bidena napokon potvrdili

Zákonodarcovia vo svojom liste adresovanom riaditeľovi FBI Christopherovi Wrayovi označili tieto nepokoje za "teroristický útok", ktorý podnietil Trump a jeho podporovatelia. Demonštranti sa v stredu na Trumpov popud vydali na Capitol Hill, kde zvalili policajné zátarasy okolo areálu, prenikli k budove, na ktorej rozbíjali okná a dvere, a tak sa dostali do kuloárov a sál.

Dôsledkom ich násilného konania bolo prerušenie spoločnej schôdze oboch snemovní Kongresu, na ktorom mali potvrdiť víťazstvo Joea Bidena v prezidentských voľbách z 3. novembra. Po tom, ako sa polícii podarilo obnoviť kontrolu nad objektom, sa poslanci k rokovaniu vrátili a Bidena potvrdili ako víťaza volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok