Armádu posilnia stovky profesionálnych vojakov. SR kúpi húfnice

TA3 TASR
7.1.2021 12:32

Na konci roka 2021 má v Ozbrojených silách SR pôsobiť 18 531 vojakov a 4208 zamestnancov. Personálne stavy sa tak zvýšia o 252 profesionálnych vojakov a 99 zamestnancov. Do výzbroje by malo pribudnúť osem samohybných kanónových húfnic. Vyplýva to z materiálu ministerstva obrany, ktorý schválila vláda.

Armádu posilnia stovky profesionálnych vojakov. SR kúpi húfnice
TASR/Pavol Ďurčo

Reorganizácia výcvikovej základne

Potrebu navýšenia personálu OS SR o 200 vojakov a 99 zamestnancov zdôvodňuje rezort obrany plnením cieľov spôsobilostí 2017, ako sú napríklad reorganizácia delostreleckého oddielu, či pokračovaním 3. etapy výstavby veliteľstva síl pre špeciálne operácie. Personál je potrebný aj z dôvodu reorganizácie výcvikovej základne síl pre špeciálne operácie, ale aj národného centra vojenskej dopravy a ďalších zmien v štruktúre.

Ďalších 52 profesionálnych vojakov potrebuje rezort pri zabezpečovaní úloh Ústrednej vojenskej nemocnice SNP Ružomberok – fakultná nemocnica a Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia, pre prípravu profesionálnych vojakov, ale aj v súvislosti so zabezpečovaním obstarávania tovarov, služieb a stavebných práv prostredníctvom organizácií a agentúr NATO a Európskej únie.

Mínomety, húfnice, raketomety

Materiál približuje tiež stav výzbroje. K 31. decembru 2021 by mala slovenská armáda disponovať napríklad 58 mínometmi, deviatimi húfnicami, 33 samohybnými kanónovými húfnicami, 17 raketometmi, jedným protilietadlovým raketovým kompletom stredného dosahu a piatimi blízkeho dosahu, ale aj siedmimi protitankovými kompletmi. Z bojovej techniky by mala mať napríklad 31 bojových tankov, 169 bojových vozidiel pechoty, 60 obrnených transportérov či 23 viacúčelových vrtuľníkov.

V roku 2021 by malo prísť tiež k viacerým organizačným zmenám. Prispôsobiť sa preto musí aj rozmiestnenie jednotlivých útvarov a úradov OS SR.

Vytvoriť sa má napríklad 44. centrum logistických služieb rozmiestnené v Trenčíne a Žiline, ktoré bude súčasťou 4. pluku logistiky, vzniknúť má aj 91. ženijný pluk rozmiestnený v Seredi z dôvodu centralizácie ženijných práporov mechanizovaných brigád do ženijného pluku a pristúpiť sa má aj k reorganizácii Doktrinálneho centra OS SR a organizačného jadra spoločného operačného veliteľstva na Spoločné operačné veliteľstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok