Násilie nie je nikdy oprávnené. Na dianie v USA reagoval i Matovič

TA3 TASR
7.1.2021 09:03

Predseda slovenskej vlády Igor Matovič vyjadril znepokojenie nad dianím v americkej metropole Washington, kde demonštrujúci vnikli v noci do sídla amerického Kongresu. Reagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová či šéf slovenskej diplomacie.

Veľké znepokojenie

"Znepokojujúce chvíle vo Washingtone D. C. Násilie nie je nikdy oprávnené. Kapitol je symbolom demokracie. Jeho zákonodarná funkcie musí byť vždy a za každých okolností rešpektovaná. O tom je právny štát," napísal Matovič na sociálnej sieti Twitter.

Útok na americké sídlo Kongresu v hlavnom meste Washington si vyžiadal životy štyroch ľudí. Zadržali vyše 50 osôb.

K protestom sa predtým vyjadril aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "S veľkým znepokojením sledujem dianie v americkom Kongrese. USA majú za sebou mimoriadne napätý volebný súboj, ale tak ako všade v demokratických spoločnostiach, občania rozhodli a ich vôľa musí byť rešpektovaná," napísal Korčok na sociálnej sieti. Šéf slovenskej diplomacie podľa vlastných slov očakáva, že americké inštitúcie zvládnu túto situáciu v duchu právneho štátu. "Zodpovednosť je v rukách prezidenta D. Trumpa," dodal minister.

Nebezpečná rétorika nenávisti

K situácii sa neskoro večer vyjadrila aj prezidentka, ktorá odsúdila napadnutie budovy Kongresu. "Scény z amerického Kapitolu ukazujú, aká nebezpečná je rétorika nenávisti. Pohŕdanie demokratickými inštitúciami podrýva občianske práva a môže podkopávať politický poriadok. Verím, že demokratický a pokojný proces bude čoskoro obnovený," napísala Čaputová na Twitteri.

"Aktuálne dianie nám všetkým zároveň pripomína, aby sme v našich vyjadreniach vždy hľadali cestu, ako atmosféru upokojovať a zmierovať, nepodkopávať dôveru voči všetkému a neživiť vášne tam, kde je nevyhnutný zdravý rozum," uviedla prezidentka, informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

V stredu obklopili budovu Kongresu stovky Trumpových priaznivcov, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v prezidentských voľbách. V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok