Budovu Kapitolu vypratali a zaistili. Postrelená žena neprežila

TA3 TASR
7.1.2021 01:02

Žena, ktorá bola počas potýčok medzi protestujúcimi a policajtmi v sídle amerického Kongresu postrelená do hrudníka, zomrela. Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na svoje dva nemenované zdroje.

Trumpovi prívrženci strhli barikády

Polícia uviedla, že v súvislosti so streľbou začala vyšetrovanie. Ďalšie podrobnosti však neuviedla.

Stovky priaznivcov amerického prezidenta Donalda Trumpa obklopili v stredu budovu Kongresu, strhli barikády pred hlavným vchodom a desiatky z nich vnikli aj dovnútra po tom, ako sa jeho obe komory zišli na zasadnutí s cieľom potvrdiť víťazstvo Trumpovho súpera Joea Bidena v novembrových prezidentských voľbách.

V chaotickej situácii zasadnutie prerušili a kongresmanov i novinárov evakuovali. O niekoľko hodín neskôr polícia vyhlásila, že bezpečnosť Kapitolu bola opäť zaistená.

Zákaz nočného vychádzania

Americké ministerstvo obrany (Pentagón) v stredu oznámilo, že nasadilo približne 1100 príslušníkov Národnej gardy do ulíc metropoly Washington, aby pomohli ukončiť protesty pred budovou Kapitolu. Hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman uviedol, že predstavitelia obrany sú v kontakte s vedením mesta a Kongresu. Nemenovaný predstaviteľ ministerstva obrany uviedol, že príslušníci Národnej gardy majú okrem iného dohliadať na dodržiavanie zákazu nočného vychádzania v celom hlavnom meste.

Starostka Washingtonu Muriel Bowserová stanovila zákaz vychádzania od 18.00 h miestneho času (štvrtok 0.00 h SEČ) do štvrtka 6.00 h (12.00 h SEČ). Reagovala tak na napätú situáciu okolo sídla Kongresu, keď tisíce protestujúcich obklopili budovu Kapitolu a prinútili kongresmanov prerušiť zasadnutie. To bolo zvolané na oficiálne potvrdenie zvolenia demokrata Joea Bidena za budúceho šéfa Bieleho domu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok